Skarp udtalelse fra Christian Friis Bach får inderne op at ringe

Forfatter billede

Danmarks forhold til verdens næst mest folkerige nation, Indien, er blevet yderligere forværret.

Det skyldes en udtalelse fra den radikale udviklingsminister, Christan Friis Bach, skriver dagbladet Politiken mandag.

10. oktober sagde han til Jyllands-Posten, at Danmark, hvor det kan lade sig gøre, “skal dele rettigheder ud i stedet for mad for at hjælpe folk med selv at kæmpe for deres rettigheder gennem demonstrationer, kampagner, retssager eller aktindsigt i den offentlige forvaltning”.

Som eksempel nævnte han en sag fra Indien, hvor en gruppe borgere lagde sag an mod regeringen, fordi 400 millioner ikke fik mad nok, selv om det står i grundloven, at alle indere har ret til mad.

Det har fået de indiske myndigheder til at frygte, at Danmark i fremtiden økonomisk vil støtte regeringskritiske protestgrupper, som i øjeblikket volder den indiske regering store problemer, rapporterer avisen Indian Express.

Danmark og Indien har siden sagen om den tidligere våbensmugler, Niels Holck, som Danmark nægter at udlevere til inderne, været på kollisionskurs.

Indien har således fastfrosset alle samarbejder de to lande imellem, og det menes at koste Danmark milliarder i tabte markedsandele.

Eftersom Christian Friis Bach tidligere har været international chef i Folkekirkens Nødhjælp, der er temmelig aktive i Indien, understreger Ministeriet for Eksterne Anliggender i New Delhi, at man vil være særligt opmærksom på støtte fra netop denne organisation.