Mandag – to år efter klimatopmødet i København – begynder et tilsvarende klimatopmøde (COP17) i Durban i Sydafrika.
På trods af intensive forhandlinger i den mellemliggende periode er verden ikke kommet meget tættere på en global klimaaftale.
Selv om forventningerne til klimamødet i Sydafrika ikke er høje, skal mødets betydning ikke undervurderes. Klimaforandringer er en global udfordring, som kun kan løses igennem et internationalt samarbejde, skriver FolkekirkensNødhjælp i en pressemeddelelse søndag.
– Organisationen DARA (www.daraint.org) vurderer, at 350.000 mennesker dør hvert år på grund at klimaforandringerne, og at dette tal kan stige til op mod en million om året, hvis vi ikke handler nu, siger Henrik Stubkjær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.
– For de mennesker, de familier og de lande, der rammes, er det et kæmpe tab, der kun yderligere forringer de fattiges muligheder for udvikling. Derfor er den manglende handlekraft en katastrofe, lægger han til.
Op til mødet i Sydafrika har FNs Miljøprogram (UNEP) meldt ud, at der er behov for endnu højere ambitioner end ved sidste års klimatopmøde (COP16) i Cancun i Mexico. Prognoserne er simpelt hen blevet værre.
UNEP understreger dog, at der stadig er tid til at handle.
– UNEPs rapport indeholder mange dystre konklusioner, men jeg vælger at hæfte mig ved de positive. Løsningerne eksisterer, men det handler om politisk vilje, siger Henrik Stubkjær.
Han peger på finansiering som et af klimamødets vigtigste temaer:
– Selv om der er finanskrise, er det afgørende, at klimamødet i Sydafrika leverer resultater, når det handler om finansiering.
– Regningen for oversvømmelserne i Pakistan sidste år vurderes at blive 10 mia. dollar, og den type af katastrofer bliver hyppigere i takt med, at den globale temperatur stiger. Vi har ganske enkelt ikke råd til at lade være med at finde penge til klimaindsatsen, gør Stubkjær gældende
Folkekirkens Nødhjælp med i Durban
Folkekirkens Nødhjælp og samarbejdspartnerne i ACT Alliancen sender en delegation til Durban for at følge klimaforhandlingerne tæt og for at skabe lydhørhed om behovet for ambitiøs fremgang nu.
ACT Alliance’s delegation ledes af Mattias Söderberg, Folkekirkens Nødhjælps klimarådgiver.
Se også http://www.cop17-cmp7durban.com
Yderligere oplysninger hos:
Mattias Söderberg, tlf: +45 29 70 06 09