Danmark gik sammen med 49 andre lande imod USA’s interesser, da FN efter ti dages diplomatisk tovtrækkeri sent fredag aften afsluttede en konference om klyngevåben uden at nå til enighed, skriver Berlingske Søndag. “De humanitære hensyn står over alle andre”, anfører udenrigsminister Villy Søvndal (SF) i en skriftlig kommentar til Berlingske. “Sammen med en række andre lande har vi forhindret, at vi endte med et nyt regelsæt, der i praksis ville legitimere brugen af klyngevåben, når vi har forbudt disse våben i en anden konvention, nemlig Oslokonventio-nen”, fortsætter han. I Oslokonventionen, som Danmark underskrev i 2008 og ratificerede (tilsluttede sig folkeretligt bindende) i 2010, forbydes klyngebomber helt. Klyngebomber nedkastes fra fly, hvorefter små bomber i hobetal spredes ud over et areal på størrelse med to til fire fodboldbaner med dødelig eller stærkt kvæstende effekt. De store brugere/producenter af klyngeammunition såsom USA, Rusland, Kina og Indien står imidlertid uden for Oslokonventionen, og det betyder, at op mod 90 procent af verdens lagre af klyngeammunition ikke er omfattet af konventionen og dens forbud. USA og de andre lande med klyngebomber har derfor længe presset på for at få en såkaldt tillægsprotokol, der “kun” regulerer og begrænser brugen af den omstridte våbentype. Den linje støttede den borgerlige regering, men efter regeringsskiftet har Danmark sluttet sig til den kreds af lande – anført af Norge, Mexico og Østrig – der aktivt har arbejdet på undgå en udvanding af forbuddet. – Jeg har taget beslutning om en ny dansk kurs i forhandlingerne om klyngevåben. Det er afskyelige våben, og de humanitære hensyn må og skal være det afgørende. Det mener jeg ikke har været opfyldt ved den tidligere danske linje, gør Søvndal gældende over Berlingske. Den nye danske position efter regeringsskiftet betyder, at Danmark allerede ved konferencens start var at finde blandt den gruppe af lande, der afviste USA’s og andre landes forsøg på at udvande forbuddet mod klyngebomber.
Relaterede artikler
Mediernes dækning af hollandske hooliganoptøjer er en skandale
Ahmad Walid Rashidi er kandidatstuderende og freelancejournalist. De nylige hooliganoptøjer i Amsterdam blev til breaking news, og hollandske politikere konkluderede:…
Forsker og ekspert i Mellemøsten: ”Det kan for fanden ikke være rigtigt”
Michael Irving Jensen har en ph.d. fra Københavns Universitet i Mellemøststudier og har tidligere forsket på KU og DIIS. Han…
Israel og FN’s forhold er i frit fald
Bjarke Zinck Winther er ekstern lektor på Aalborg Universitet Udsigten til våbenhvile og varig fred i henholdsvis Gaza og Libanon…
Verdensbanken i spritny rapport: Kampen mod ekstrem fattigdom er gået i stå
Jonas Helth Lønborg er seniorøkonom i Verdensbanken. Indlægget er udtryk for skribentens egen analyse.Verdensbankens nye rapport Poverty, Prosperity and Planet…
FN’s efterforskere pakker sammen, mens ofrene er i chok: “Vores mareridt er langt fra slut”
Efter mere end seks års arbejde lukker FN-enheden UNITAD, der har støttet retsforfølgelse af krigsforbrydelser begået af Islamisk Stat (IS).…
International chef: ”Vi er i en kritisk tid for den globale LGBT+-bevægelse”
På LGBT+ Danmarks sekretariat er der blandt mange planter og regnbueflag skabt en hyggelig og afslappet atmosfære. Jeg får en…
Vand er et våben i Palæstina og Yemen
Emma Leerskov Bak er Msc. International Development and Humanitarian Emergencies fra London School of Economics and Political Science Vand er…
Et år med krig i Gaza: “Det begynder at ændre, hvordan det globale syd ser på verden”
“Hvad det har gjort, er at afsløre alle Vestens selvmodsigende holdninger og dets hykleri over for resten af verden.” Sådan…
Lokalisering flytter ikke magten, den øger international dominans
Bistandssektorens lokaliseringsdagsorden kommer til kort. Dette er næppe en hemmelighed. Årtier med underfinansiering, systemiske magtubalancer og frustration fra lokale humanitære…
Det var forløsende at være vred over undertrykkelsen af palæstinenserne
Anne Hjul Lybke er BA theol og medlem af Kirkernes Verdensråds centralkomite. “Venner, vi står på den rigtige side af…
Oprør i Dansk Flygtningehjælp over ledelsens tavshed om Gaza
Rettelse: I en tidligere udgave af artiklen fremgik det fejlagtigt, at Dansk Flygtningehjælp har været eneafsender på to ud af…
Indiens rolle i verden står højt på stemmesedlen ved historiens største valg
Næsten en milliard mennesker har mulighed for at stemme til Indiens parlamentsvalg i år. Inderne sammensætter deres næste parlament, som…