Verdens folkerigeste muslimske land, Indonesien, besluttede tirsdag at ratificere (endegyldigt undertegne) traktaten om stop for atomprøvesprængninger (Comprehensive Nuclear Test-Ban Treaty, CTBT).
Det skriver udenrigsministeriet i København i en pressemeddelelse.
Traktaten, der indeholder et altomfattende forbud mod atomprøvesprængninger, blev åbnet for underskrift i 1996 og er endnu ikke trådt i kraft grundet manglende ratifikationer fra i alt 9 ud af 44 specifikt angivne lande.
Med Indonesiens endelige og folkeretligt bindende tiltrædelse udestår der nu blot 8 ratifikationer – Nordkorea, Indien, Pakistan, Kina, Egypten, Iran, Israel og USA.
Traktaten er dermed kommet endnu et skridt nærmere ikrafttræden. I alt 182 lande har underskrevet traktaten, hvoraf 156 nu har ratificeret.
Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) glæder sig:
– Med Indonesiens historiske beslutning kommer verden et skridt tættere på et globalt forbud mod atomprøvesprængninger. Det er min forhåbning, at Indonesiens klare signal i dag vil tilskynde andre lande til at ratificere traktaten, der er en vigtig del af bestræbelserne på at opnå en verden fri for atomvåben.
Traktaten forpligter de deltagende stater til ikke at gennemføre prøvesprængninger af nukleare våben eller enhver anden form for nukleare sprængninger, samt at afstå fra medvirken eller opmuntring til sådanne sprængninger.
Traktaten indebærer oprettelse af et globalt verifikationssystem, der indeholder et internationalt overvågningssystem, en konsultationsmekanisme, inspektioner på stedet samt tillidsskabende foranstaltninger.
I tilknytning til traktaten oprettedes en organisation, CTBTO, der forestår forvaltningen af traktatens bestemmelser, herunder opbygningen af et globalt verifikationssystem.
To CTBTO målestationer befinder sig på Grønland. Når systemet er færdigt vil i alt 337 faciliteter medvirke til at overvåge verden for tegn på nukleare eksplosioner.
Danmark ratificerede traktaten i 1998 og arbejder sammen med det øvrige EU aktivt for at sikre dennes ikrafttræden.
Dette vil være et stort skridt i de internationale bestræbelser for ikke-spredning af nukleare våben, da traktaten med dens altomfattende forbud vil udgøre en vigtig del af den internationale sikkerhedsarkitektur, vurderer det danske udenrigsministerium og slutter:
“Indonesiens beslutning om ratifikation er et meget positivt skridt, der bringer traktaten tættere på at blive juridisk virkelighed”.
Yderligere oplysninger hos:
Kim Rosner Pedersen, fuldmægtig
Udenrigsministeriet, tlf: 33 92 06 81