Journalist med mod og mandshjerte om Afghanistans dybe morads

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

ANMELDELSE

Af Henrik Døcker
journalist og forfatter

Dansk journalist med afghanske rødder, Nagieb Khaja, har udgivet bog om Afghanistans morads: “Historien, der ikke bliver fortalt”.

Der skal mere end almindelig mod og mandshjerte til at afdække alt det, Nagieb Khaja bringer frem i denne bog.

Med afghanske forældre, der kom hertil i 1970’erne, og med beherskelse af et af de lokale afghanske sprog fik han som journalist mulighed for at tage på udbytterige rejser ind i ”fjende-land”, dér hvor Taliban huserer.

Bogens titel afspejler i en meget kort version det kaos, den umoral, den uforudsigelighed, der præger Afghanistan.

Khaja møder mange forskellige folk under nogle rejser ind i farefyldte områder, og det kan knibe for læseren at følge dem alle – også til deres respektive indsatsområder. Så meget mere som der ikke er et eneste foto eller geografisk kort i bogen. Begge kunne have lettet forståelsen noget.

Vanvittigt spændende nærbillede

Vi har hørt om Kandahar og Helmand, men nok ikke om Korengal-dalen, Sangar eller Torkham osv.

Det er et vanvittig spændende nærbillede forfatteren præsenterer læserne for, samtaler med dristige afghanske journalister, der – ligesom Khaja selv – vover sig ind i meget usikre områder, hvor det er svært at skelne ven fra fjende, beskrivelser af hvad ’en gennemsnitlig’ afghaner i det hele taget mener om alle disse vesterlændinge, der ’rumsterer’ rundt i deres land.

Mange af dem, der er analfabeter, kan overhovedet ikke se noget godt i dét!

De ofte kaotiske tilstande bevirker, at mistilliden til ’de fremmede’ (ofte for nemheds skyld kaldet amerikanere, uanset deres nationalitet i øvrigt), har vokset sig fast hos mange.

Det er berettet før, at nogle af de afghanske klaner kan finde på at skifte side i borgerkrigen, penge spiller en stor rolle.

Ved den knap eksisterende nordlige grænse mellem Pakistan og Afghanistan krydser kæmpestore lastbiler uden nogen som helst kontrol: De fleste af lastbilchaufførerne tilhører samme klan som grænsevagterne. Når en grænsevagt endelig standser en lastbil hedder det: ”Giv mig 50 afghani, eller jeg undersøger din bil!”

Ligefrem dramatisk bliver det, da Khaja tilbageholdes i et af de usikre områder, han har begivet sig ind i.

Tilsyneladende opfattes han som potentielt bytte for indtil flere forskellige klaner eller grupper. Det bliver ved truslerne, men det er svært for læseren helt at gennemskue, hvor farligt det egentlig har været. Om det var noget politisk eller ’blot’ nogle halvkriminelle, som ville bortføre ham for løsepenge?

Ærgrer sig over danske journalister

Forfatteren lufter nogen frustration over, at hjemlige TV-medier eller den skrevne presse ikke rigtig viste iver for at bringe hans beretninger, da han kom hjem.

Endnu mere ærgrer det ham, at danske fjernsynsstationer ikke var interesserede i at bruge hans informationer om civile tabstal fra Afghanistan, noget han havde sat sin sikkerhed på spil for at få. Wikileaks fremkom så senere med disse oplysninger.

Ergo skal helst store internationale medier være kilde til sådanne vigtige tal, ikke en vovehals af en dansk-afghansk journalist.

Ligeså faldt hans historier om civile afghanere, der ved fejltagelser blev ofre for fjendtlighederne, på klippegrund. Han konkluderer, at kun fem pct. af den afghanske befolkning har fået det bedre som følge af de udenlandske troppers tilstedeværelse.
(slut)

Om forfatteren (fra Gyldendals netsted)

Nagieb Khaja (f. 1979) har arbejdet som journalist siden 2004 med vægt på undersøgende journalistik. Han har haft sin gang både på DR, TV2 og Ekstra Bladet.

De seneste tre år har han arbejdet som uafhængig dokumentarinstruktør, hvor han har beskæftiget sig med terror og menneskerettigheder. Tre af hans dokumentarfilm om terror er vist på DR og TV2.

De seneste syv år har Nagieb Khaja dækket krigen i Afghanistan for forskellige medier og er i øjeblikket i gang med en dokumentarfilm om de civiles afghaneres liv i konfliktområderne. Filmen forventes at have premiere i 2012.

“Historien der ikke bliver fortalt” er hans første bog og handler om hans oplevelser og erfaringer fra Afghanistan-krigen fra 2004 frem til 2011.

Fakta om bogen:

Titel: “Historien der ikke bliver fortalt – om krigen i Afghanistan”
Med forord af Carsten Jensen
Forlag: Gyldendal
ISBN 9788702087840
Første udgave
Udgivet: 2011
Sidetal: 356
Omslagsgrafiker: Sven Reiner Johansen
Vejledende pris: 349 kr.

—————
Anmeldelsen optræder i seneste udgave af FN-forbundets blad “Global”, der netop er udkommet.

Vil du anmeldes?

Bøger til anmeldelse sendes til:

Daniel Henschen
Haveforeningen Engly 15
2300 København S

eller

Maria Bierbaum Oehlenschläger
Sankt Nikolaj Vej 13, første sal t.v.
1953 Frederiksberg C