(Endnu) en god dag i Burma

Forfatter billede

Den burmesiske regering løslod fredag 651 fanger, også mange politiske, herunder fremtrædende ledere af den såkaldte 88-generation, for de etniske minoriteter samt for munkene fra 2007 oprøret.

Der er endnu ikke dannet et fuldt overblik over løsladelserne, men “der er ikke tvivl om, at de er substantielle i både indhold og omfang”.

Det skriver udenrigsministeriet i København i en presseudtalelse fredag.

Samme holdning deles af USA, som få timer efter nyheden meddelte, at man genopretter de diplomatiske forbindelser med Burma og åbner en ambassade i det fattige asiatiske land, der har været styret af militæret i fem årtier.

Burmas indenrigsminister, generalløjtnant Ko Ko, sagde senere, at 302 af de løsladte står på en liste over politiske fanger, som er stykket sammen af en politisk gruppe.

Den menes at være Nobelpristager Aung San Suu Kyis parti, Den Nationale Liga for Demokrati (NLD).

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF):

– Endnu et væsentligt skridt mod demokrati er taget i Burma. Løsladelserne et er vigtigt vidnesbyrd om regeringens fortsatte vilje til fremskridt mod demokrati og national forsoning.

– Netop løsladelsen af politiske fanger har længe været et væsentligt krav fra det internationale samfund. Der er derfor al mulig grund til at hilse dette skridt velkommen.

– Det er også værd at bemærke, at løsladelsen kommer dagen efter at Burmas regering indgik en våbenhvileaftale med Burmas største og mest fremtrædende etniske oprørsgruppe, Karen National Union (KNU). Der er for mig ingen tvivl om, at der for alvor er kommet gang i den demokratiske proces.

– Den danske ambassadør i Thailand rejser en af de nærmeste dage til Burma for at danne sig et overblik over den seneste udvikling. Ambassadøren vil under sit ophold bl.a. føre samtaler med repræsentanter for oppositionen og andre centrale aktører for at indhente deres vurdering af de seneste skridt.

– Også som led i løbende at vurdere, hvad Danmark og EU kan gøre for at bidrage til en fortsat positiv udvikling. Danmark vil arbejde for, at EU hurtigt svarer igen på de seneste fremskridt. Det skal ske med konkrete tiltag som led i at opmuntre til yderligere fremskridt og i den forbindelse må vi også se på mulighederne for at lempe på dele af sanktionsregimet hvis udviklingen fortsætter, slutter Søvndal.

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R), der netop er vendt hjem fra Burma, ser udviklingen som en bekræftelse af det positive indtryk fra sin rejse til det tidligere så lukkede land:

– Det her er ubetinget positivt. Netop løsladelsen af politiske fanger var et af de krav, jeg rejste under mine samtaler med Burmas præsident og repræsentanter for regeringen under mit besøg i Burma i sidste uge. Det er derfor med særlig stor glæde at kunne hilse denne seneste udvikling velkommen.

– Løsladelserne understreger det rigtige i vores beslutning om, at Danmark skal engagere sig endnu stærkere i bestræbelserne på at understøtte den positive udvikling i Burma. Burmeserne har selv igangsat processen og de skal fortsat selv drive den.

– Men de får brug for hjælp til at omsætte de demokratiske fremskridt til håndgribelige forbedringer og resultater for befolkningen. Det er her Danmark og EU kan yde et væsentligt bidrag og det er vi parate til. Ikke kun med bistand, men også ved at se på hvordan vi med hjælp af de øvrige instrumenter i vores politik – sanktioner og dialog med de asiatiske lande – bedst kan understøtte en fortsat positiv udvikling i Burma, anfører han.

Yderligere oplysninger hos:
Helle Nielsen, tlf. 25 28 37 83