Pris for Aghanistan: 13 milliarder

Forfatter billede

Danmark har siden 2001 brugt 13 milliarder kr. i Afghanistan. Det viser en ny opgørelse fra Udenrigs- og Forsvarsministeriet, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten mandag.

Professor Mikkel Vedby Rasmussen fra Center for Militære Studier ved Københavns Universitet siger, at resultaterne ikke står mål med de mange penge.

– Regningen er blevet for stor i forhold til det magre resultat. Det er én af grundene til, at Danmark sammen med USA og Storbritannien trækker sig ud af Afghanistan, anfører han overfor avisen.

– Vi har ikke fået det demokrati, man ønskede. Hvis vi er heldige, får vi en forhandlingsløsning med Taleban. Skrækscenariet er, at vi bare trækker os ud, og så overtager Taleban magten, lægger han til.

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) erkender, at situationen er skrøbelig, men glæder sig også over fremskridt. F.eks. er den forventede levealder i landet steget fra 44 til 64 år.

Venstre betegner indsatsen i Afghanistan som “det mindst ringe alternativ”, mens Enhedslisten mener, at de knap 10 milliarder kroner, som den militære del af indsatsen har kostet, er spildt.

42 danske soldater er dræbt og 182 såret i Afghanistan, oplyser Jyllands-Posten