Fjerne Naboer fremmer Kenyas grønne bevægelse

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Afrikansk migration, mikrofinans, omskæring af kvinder, Palæstina/Israel konflikten og den Grønne bevægelse i Kenya.

De er iblandt de spændende emner, der er behandlet i en række dokumentarfilm samlet med undervisningsmateriale på hjemmesiden fjernenaboer.dk

Taking Root

Fjerne naboer opfordrer lige nu alle til at se filmen ”Taking Root”, der fortæller historien om miljøbevægelsen ”Green Belt Movement” og Kenyas karismatiske nobelpristager Wangari Maathai, som stiftede den grønne bevægelse i Kenya, og som døde i september sidste år som 71 årig.

Med kvinder i spidsen

Allerede som barn begyndte Wangari Maathai at indse, hvor farligt afskovning var for Kenyas skrøbelige miljø og hvor vigtigt det var at bevare landets skover og træer. Hun forudså også en fremtid i kvinder, en helt overset og uudnyttet kraft i Kenya. Hendes inspirerende vision for fremtiden for både Kenyas miljø samt kvinder vises i filmen.

“Vi opsøgte kvinderne og forsøgte at skabe en forbindelse mellem de store miljøproblemer og deres hverdagsproblemer….Og vi bad skovspecialisterne komme….De kunne ikke rigtigt forstå, hvorfor jeg forsøgte at lære kvinderne, hvordan man planter træer. Fordi for at plante et træ, skal man have et eksamensbevis! Jeg sagde, ’jeg tror ikke man behøver et eksamensbevis for at plante et træ.’”

Filmen følger Wangari Maathai til Oslo, hvor hun som den første afrikanske kvinde i 2004 modtog Nobels fredspris. Taking Root er instrueret og produceret af Lisa Merton og Alan Dater fra USA. Filmen er fra 2008 og den har vundet adskillige priser heriblandt publikumsprisen på Hot Docs i Toronto. Den kan ses på www.filmstriben.dk og Uniserver.

Film med baggrundsmateriale

Fjerne Naboer er en undervisningsportal baseret på udvalgte film om centrale temaer fra udviklingslande. De fleste af filmene er samlet i temapakker med et omfattende baggrundsmateriale, der er udarbejdet med henblik på brug i undervisningssammenhænge, primært på gymnasieniveau. Andre film har følgematerialer tilgængelige fra andre hjemmesider og enkelte står alene. De fleste af filmene kan ses online på filmstriben eller Uniserver (der kræver adgangskode).

FJERNE NABOER 
er etableret med støtte fra 
Danida og Det Danske Filminstitut og administreres af 
SPOR Media (www.spormedia.dk).


Læs mere om filmen Taking Root på www.takingrootfilm.com
For mere information om undervisningsmateriale for denne og andre film, se: www.fjernenaboer.dk