Friis Bach får skarp kritik for at ville nedlægge U-landsstyrelsen

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Flere store aktører i dansk udviklingsbistand vender sig mod udviklingsministerens overraskende planer om at nedlægge U-landsstyrelsen.

Styrelsen har i årtier været et centralt organ i organiseringen af bistandvirket overfor landene i Den 3. Verden.

Kritikken fremkommer i en stort opsat forsideartikel i Berlingske fredag.

Planen indeholdes i Christian Friis Bachs udkast til en helt ny lov for bistandsarbejdet, som han ønsker vedtaget allerede før sommerferien – se hele udkastet på http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/26-01-12/friis-bachs-forslag-til-ny-lov-om-udviklingssamarb

– Det er fint med nytænkning, men forslaget om (bl.a. at nedlægge U-landsstyrelsen, red.) centraliserer magten hos minister og embedsværket, siger generalsekre-tær i solidaritets- og bistands-organisationen, IBIS, Vagn Berthelsen, til avisen.

Han er samtidig formand for NGO-forum, u-landsorganisationernes samarbejds-platform, hvor man er stærkt utilfreds med ministerens tanker generelt og snart vil komme med en udtalelse.

Også generalsekretær i Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl, vender sig imod ministerens nedlægningsplaner:

– Bistandens kvalitet vil komme til at lide under det her. Styrelsens medlemmer er meget kompetente folk, der giver dansk bistand et kvalitetstjek, siger han.

Ladekarl bakkes op af direktør Lars Goldschmidt, der repræsenterer Dansk Industri (DI) i styrelsesforsamlingen, som får forelagt alle større programmer og projekter fra Danida, og hvis ni medlemmer tæller store aktører i samfundet.

– Det er en forkert beslutning at nedlægge Styrelsen, for her inddrager man folk fra samfundet på en meget konkret og forpligtende måde, som er særdeles nyttig, siger Goldschmidt til Berlingske.

Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Henrik Stubkjær, er kritisk, fordi udviklingsministeren til enhver tid skal kunne udskifte alle medlemmer af et nyoprettet “Udviklingspolitisk Forum”. – Det kræver en nærmere afklaring, før vi kan støtte forslaget om at nedlægge Styrelsen, siger Stubkjær.

Christian Friis Bach erkender i et interview med Berlingske bl.a., at U-landsstyrelsen “på mange måder har gjort det godt”, men kalder den samtidig “en lidt spidsfindig konstruktion”.

“Som at trække sikringen”

U-landstyrelsen har eksisteret lige så længe som det statslige danske bistandsarbejde, nemlig fra første færd i 1962 og er tænkt ind i strukturen som et stabiliserende element, der skal være med til at sikre bred enighed om bistandspolitikken og den konkrete udformning af bistanden og dens sammensætning.

Bl.a. derfor har både industri, landbrug, fagbevægelse, eksperter og private u-landsorganisationer sæde i den og tager på den måde et direkte (og forpligtende) medansvar for vor u-landshjælp.

Hvilket måske kan være grunden til, at en kilde i Danida torsdag overfor U-landsnyt.dk betegnede ministerens udspil som at “trække sikringen i systemet”.

U-landsnyt.dk har de seneste dage været præget af Friis Bachs kontroversielle tanker.

Man kan læse mere i journalist Knud Vilbys blog og se alle svarene på hans betragtninger, herunder fra Danidas chef og ministeren, på http://www.u-landsnyt.dk/blog/26/ny-bistandslov-mindre-benhed-og-mindre-bistandsfag

Ligesom man kan finde en kommentar om U-landsstyrelsens fremtid på http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/25-01-12/u-landsstyrelsens-fremtid-i-hvad-har-friis-bach-eg