Pirater retsforfølges i Kenya

Forfatter billede

Der er nu indgået en aftale med Kenya, som betyder, at yderligere fire somaliske pirater vil blive retsforfulgt, efter at de for nogle uger siden blev tilbageholdt af besætningen på det danske krigsskib, Absalon, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse mandag.

Aftalen er kommet på plads blot få dage efter at en aftale med Seychellerne betød at fire andre pirater kunne retsforfølges.

Med Kenya-aftalen er der nu banet vej for at i alt otte pirater bliver stillet for en dommer ovenpå Absalons vellykkede aktion mod et piratmoderskib, som bl.a. førte til befrielse af 14 pakistanske og iranske sømænd, der havde været holdt fanget siden november 2011.

De otte pirater mistænkes for at udgøre den ”hårde kerne”, der deltog i den oprindelige kapring af det iranske moderskib.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF):

– Vi har nu gjort op med den ”hårde kerne” af mistænkte, altså dem som deltog i den oprindelige kapring af det iranske fiskefartøj. Det er endnu et tegn på at indsat-sen ved Afrikas Horn nytter noget. Antallet af kapringsforsøg er faldet dramatisk og flere og flere pirater ender med at komme for en domstol. At indsatsen virker er derfor hævet over enhver tvivl.

– Det er nu anden gang, at Kenya har sagt ja til at modtage pirater, som Danmark har tilbageholdt. Det er jeg meget glad og taknemmelig for. Vi har arbejdet på løsningen længe, for selv om aktionen, hvor gidslerne om bord blev befriet, i sig selv var en succes, så er det klart, at retsforfølgelse selvfølgelig er kronen på værket.

Med aftalen står det imidlertid også klart, at de resterende tilbageholdte må frigives, hvilket allerede er sket. Det var ikke længere muligt at tilbageholde de resterende 17, der opholdt sig om bord på moderskibet.

Til det siger Villy Søvndal:

– Jeg havde naturligvis helst set, at samtlige pirater var blevet stillet for en dommer. Men jeg må også understrege, at beslaglæggelse af piraternes skib, af våben, befrielsen af de tilfangetagne, øget sikkerhed i området osv. er vigtige resultater i sig selv, og jeg er glad for, at vi nu får retsforfulgt den ”hårde kerne” af de tilbageholdte.

Baggrund:

Flere end 1000 pirater er p.t. ved at blive retsforfulgt eller har fået deres straf i over 20 lande verden rundt.

Den danske strategi for indsatsen mod pirateri 2011-2014 omfatter stabiliseringsindsatser, bl.a. kapacitetsopbygning på rets- og sikkerhedsområdet og støtte til fængselskapacitet og kystbevogtning.

Indsatsen mod pirateri skal ses i sammenhæng med den danske bistand i Somalia, der med 370 mio. kr. frem til 2014 fokuserer på opbygning af de somaliske institutioner, genopbygning, sikkerhedssektorreform samt nærområdeindsats og den humanitære indsats.

Yderligere oplysninger hos:
Thomas Winkler, ambassadør
chef for Udenrigsministeriets Juridiske Tjeneste,
tlf.: 21 73 11 04