NGOer advarer mod landbrugsaftale mellem EU og Marokko

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Torsdag (16.02) vil Europaparlamentet sandsynligvis stemme om en aftale om yderligere liberalisering af handlen med landbrugsprodukter fra Marokko.

Men aftalen omfatter også landbrugsproduktionen i det af Marokko ulovligt besatte Vestsahara og der står ikke noget om, at Vestsahara skal ekskluderes i aftalen.

Konsekvensen bliver massiv støtte til en uetisk og kontroversiel industri, siger NGOerne Afrika Kontakt / Western Sahara Ressource Watch og Emmaus Stockholm i en presseudtalelse tirsdag. Disse organisationer står bag en ny rapport om sagen (se nedenfor).

Rapporten identificerer 11 plantager omkring byen, Dakhla, i den sydlige del af Vestsahara. Undersøgelsen konkluderer, at disse landbrug enten er ejet af den marokkanske konge, indflydelsesrige marokkanske foretagender eller af franske multinationale virksomheder.

Ingen af disse virksomheder er ejet af den lokale oprindelige Saharawi befolkning fra Vestsahara eller af marokkanske småbønder og bosættere i området.

Landbrugsindu-strien er baseret på udvinding af ikke-bæredygtige vandressourcer dybt under jorden, som finder sted uden samtykke fra befolkningen i Vestsahara.

Den er dermed i strid med folkeretten, som beskrevet i en cental FN juridisk udtalelse i 2002. Desuden kommer den heller ikke den lokale befolkning i Vestsahara til gode, hedder det.

– De mennesker, der arbejder på disse farme, er marokkanere, ikke sahariske. De arbejder på gårdene i månedsvis, og bor i regeringens sponsorerede boligkomplekser. Og dette samtidig med at, Saharawi befolkningen i Dakhla forbliver arbejdsløse, siger den i Dakhla hjemmehørende, El Mami Amar Salem, der er formand for Komitéen mod Tortur i Vestsahara, til rapporten.

Landbrugsproduktionen i området har fået en enorm saltvands-indsprøjtning i form af støtte fra den marokkanske stat. Det betyder at landbrugsproduktionen i området er steget med hele 2800 procent mellem 2002-2003 og 2008-2009.

Antallet af beskæftigede i landbruget i Dakhla-regionen ventes at være tredoblet i 2020, men det kommer ikke den lokale saharawi befolkning til gode.

Landbrugsorganisationer i det sydlige Europa har udtrykt bekymring for, at de nu bliver nødt til at konkurrere med landbrugsvirksomheder, der opererer i det besatte område.

“Vi anbefaler EU-institutionerne ikke at indgå en landbrugsaftale med Marokko, uden at angive, at det ikke gælder produkter fra Vestsahara. Gør man ikke det, vil det undermimere folkeretten, og man vil ikke respektere det sahariske folks mest grundlæggende rettigheder og dermed komme i konflikt med FN fredsforhandlinger”, siger organisationerne bag rapporten.

Rapporten er udgivet af den internationale organisation Western Sahara Resource Watch og Emmaus Stockholm fra Sverige.

Den 14. december 2011 stoppede EU Parlamentet al EU-fiskeri ud for det besatte Vestsaharas kyst – med henvisning til, at fiskeriet er et brud på folkeretten.

————
I rapporten ‘Conflict Tomatoes’, som offentliggøres tirsdag, afsløres massiv vækst i den marokkanske landbrugs-industri i det besatte Vestsahara. Dermed er de landbrugsprodukter der tilsyneladende stammer fra Marokko, reelt produceret i de af Marokko besatte dele af Vestsahara.

Se hele rapporten på
http://www.wsrw.org/files/dated/2012-02-13/conflict_tomatoes_14.02.2012.pdf

Yderligere oplysninger hos::
Morten Nielsen, Afrika Kontakt, København og
Western Sahara Resource Watch
Tlf. 25 39 65 57 og e-mail: [email protected]
webs: www.wsrw.org og www.afrika.dk