Lars Zbinden Hansen skriver fra Lomé
USA planlægger at åbne et konsulat i Nigerias næststørste by, Kano, der nu er hærget af daglige bombeangreb og ildspåsættelser af den frygtede islamiske terrorgruppe Boko Haram.
Det meddelte viceudenrigsminister for politiske anliggender, Wendy Sherman mandag under et besøg i det vestafrikanske land.
Amerikanerne vil med åbningen af konsulatet støtte op om en ”mere holistisk metode” for at komme fattigdommen og terroren i det nordlige Nigeria til livs. Det vil med Shermans ord sige ”alt fra træning i efterretningsarbejde over bistand og udvikling til sikkerheds-træning”.
”Det drejer sig om sikkerhed. Det drejer sig om udvikling og om arbejde”, hed det fra Sherman med henvisning til den enorme arbejdsløshed i nord-Nigeria, hvor Kano ligger.
Konsulatsåbningen sker på trods af gentagne officielle amerikanske advarsler til dets statsborgere om ikke at færdes i de nordlige delstater.
I en generel ”Rejseadvarsel” fra den amerikanske ambassade i hovedstaden Abuja fra den 29. februar hedder det tillige, at ”faren for flere angreb mod vestlige mål i Nigeria er høj”.
Ifølge Sherman skal en mere ”koordineret” indsats både rette op på de afgrundsdybe problemer i det underudviklede og dybt fattige, overvejende muslimske nord og samtidig sætte en stopper for Boko Harams terror.
I nord er der en udpræget følelse af marginalisering fra det kristne, rige syd, og det menes at være den egentlige grund til, at Boko Haram kan blive ved at rekruttere nye medlemmer. Kun ved at løse de underliggende sociale og økonomiske problemer, kan man få styr på sikkerheden.
“USA er ikke anti-islamisk”
Ifølge presseforlydender har den ”koordinerede indsats” stået på længe. Ifølge USA’s tidligere ambassadør i Nigeria, John Campbell, tilbød supermagten allerede før august i fjor at ”levere assistance til at imødegå terrorismen”.
Samtidig luftede Campbell ideen om et amerikansk konsulat i Kano, der skal fokusere på kulturelt samarbejde med islamiske forskere for at imødegå en ”udbredt opfattelse i nord om at USA er anti-islamisk”, som det hed fra Campbell.
Om ”koordineringen” også omfatter et samarbejde med Israel, er der i presseklippene kun svage antyder af, men den jødiske stat har i hvert fald bekræftet at være stærkt engageret i at løse Nigerias kamp mod terroren.
Således sagde Israels ambassadør i Abuja, Moshe Ram, tirsdag, at Nigeria for længst er blevet tilbudt hjælp til at dæmme op for terroren i nord, selv om han ikke gik i detaljer.
Israelsk jernnæve
Han sagde dog: ”Det mest effektive våben mod terrorisme er efterretningstjeneste og indsamling af data om terroristernes baser og så en vilje til at bekæmpe terrorismen. Vore hænder er altid åbne til vore venner og partnere – Nigeria er én af dem”.
I januar hed det fra samme Moshe Ram, at terrortruslen skal håndteres med ”jernnæve”, og at nigerianerne ikke ”skal lade terrorister diktere deres liv”.
De amerikanske og israelske udmeldinger kommer efter Boko Harams spektakulære bombeanslag mod Nigerias centrale politistation og FN-hovedkvarteret i Abuja i henholdsvis juni og august i fjor og mod en kirke i Abuja Juledag.
Og den 20. januar udløste gruppen 25 bomber på samme tid forskellige steder i Kano: ved kirker, moskeer og politistationer. 186 mistede livet.
Ny sikkerhedsdimension på samarbejdet
At amerikanerne allerede har haft bombeteknikere i Nigeria for at hjælpe regeringen med efterforskningen, blev lørdag bekræftet af en talsmand for udenrigsministeriet, Hilary F. Renner, overfor avisen Washington Times.
Dermed ser det ud til, at det amerikansk-nigerianske samarbejde i ”Den Bi-Nationale Kommission” udvides.
Kommissionen har siden dens oprettelse i april 2010 haft følgende ”søjler” for samarbejdet:
* god regeringsførelse,
* adgang til energi-ressourcer (læs: olie),
* fødevaresikkerhed og
* regional sikkerhed.
Hidtil har samarbejdet omkring sikkerhed drejet sig om olie-installationer i det sydlige Nigeria, men efter tætte forhandlinger i Abuja i januar, kommer der nu en særlig ”nordlig sikkerheds-dimension” på samarbejdet.
Den skal fokusere på udveksling af efterretninger, træning og modernisering af de nigerianske sikkerhedsstyrker samt hjælp til logistik.
Hjælpende hånd til Goodluck
Med amerikanernes tiltag får præsident Goodluck Jonathan den hjælpende hånd til at tackle terroren i nord, som han har så stærkt brug for.
Han har flere gange indrømmet, at den nigerianske efterretningstjeneste er noget nær på bar bund med Boko Haram. ”Selv om din egen søn var medlem af Boko Haram, er det ikke sikkert, at du vidste det”, har han f.eks. udtalt.
Samtidig fortsætter Boko Haram sine angreb, der de seneste dage er gået ud over 10 skoler, som er blevet bombet eller sat i brand. Talsmænd for gruppen siger, at anslagene er gengæld for nigerianske sikkerhedsagenters ”vilkårlige anholdelser af elever på koran-skoler”.
Boko Haram, der kæmper for at underminere den nigerianske stat og i stedet indføre den strenge islamiske sharia-lov, har de seneste 17 måneder optrappet sine blodige aktiviteter, der i 2011 kostede over 550 mennesker livet.
Alene de første to måneder i år er flere end 300 dræbt ved bombesprængninger og nedskydninger.
Den amerikanske statslige udviklingsbistand til Nigeria er i 2012 budgetteret til 660 millioner dollars.
————-
Journalist Lars Zbinden Hansen korresponderer til U-landsnyt.dk fra Vestafrika. Han er bosat i Lomé i Togo.