Kronprinsessen: Oplysning om udviklingsbistand er essentiel

Forfatter billede

Kronprinsesse Mary slog et slag for oplysning om udviklingsbistand, da hun fredag åbnede Danidas jubilæumsudstilling i Bella Center

Udstillingen “Danidas Oplevelsescirkler”, som markerer Danidas 50-års jubilæum, blev åbnet i Bella Centret i forbindelse med EU-konferencen om udviklingspolitik. Under overværelse af ministre fra hele EU og en række udviklingslande indviede H.K.K. Kronprinsesse Mary udstillingen, som de kommende måneder skal besøge syv storcentre landet over.

I sin åbningstale kaldte Kronprinsessen udstillingen ”et innovativt svar på spørgsmålet: Hvordan kan emnet udvikling kommunikeres til en bred del af den danske befolkning”. Samtidig slog hun til lyd for vigtigheden af at oplyse danskerne om resultaterne af udviklingsbistand:

“Hvis man ikke kender til de udfordringer, fattige mennesker i u-landene står overfor, og hvis man ikke kender til resultaterne af udviklingsbistanden, så kan man måske få den tanke, at indsatsen ikke er umagen værd. Derfor er kommunikation om udviklingsbistanden essentiel, sagde Kronprinsessen.

Fremskridt i u-lande i tal

Udstillingen markerer, at det i år er 50 år siden, at Danida blev etableret og har som mål at nå bredt ud til danskerne med oplysning om, hvordan bistandsmidlerne bliver brugt. Udstillingen er formet som cirkulære rum, der hver især fortæller en historie fra et udviklingsland, Danmark har været aktiv i. Oplevelsen i rummene forstærkes af lyde, dufte og levende billeder fra nogle af disse fjerne lande.

Udenfor oplevelsesrummene fortæller et stort verdenskort desuden om de markante, fremskridt udviklingslandene har oplevet igennem 50 år, og på en interaktiv skærm kan man deltage i en quiz om udviklingslandene, som knytter an til Danidas anden store oplysningskampagne ”Bedre Rammer”.

Netop det interaktive verdenskort optog Kronprinsesse Mary efter rundvisningen i selve udstillingen, som udviklingsminister Christian Friis Bach stod for sammen med Maiken Thonke Lyster, der har formgivet udstillingen og Eva Egesborg Hansen, kontorchef i Udenrigsministeriets afdeling for Public Diplomacy. Sammen med de udenlandske gæster deltog hun ivrigt i en snak om kortets mange oplysninger om udviklingsfremskridt, som udviklingslandene har opnået igennem de seneste 50 år med hjælpe fra blandt andre Danida.

Udstilling på landsdækkende turné

Udstillingen skal de kommende to måneder turnere rundt i Danmark. Første stop er Lyngby Storcenter fra mandag d. 19. Marts. Herefter fortsætter udstillingen til Glostrup, Århus, København, Aalborg, Kolding og Slagelse. I Århus, Aalborg og København danner udstillingen i øvrigt rammen om et folkemøde med udviklingsminister Christian Friis Bach, som stiller op til debat om Danmarks fremtidige strategi for udviklingsbistand.

Endelig gæster udstillingen Green Expo i Horsens og slutter af ved folkemødet på Bornholm i juni. Se Turnèplanen på UMs hjemmeside (se link nedenfor)