Friis Bach: Dansk støtte til Østeuropa fortsætter – debatblog på U-landsnyt

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) var torsdag med til at starte en bred debat om dansk udviklingsbistand til nabolandene mod øst og sydøst. På et velbesøgt seminar i København blev den nye strategi for det danske naboskabsprogram i perioden 2013-17 diskuteret.

Der var deltagere fra civilsamfundet og fra private og offentlige institutioner. Debatten fortsætter på en blog her på U-landsnyt.dk, fremgår det af en pressemeddelelse fra udenrigsministeriet.

Christian Friis Bach siger: ”Danmark har i mange år støttet demokrati, vækst og udvikling i Europa, så vi kan sikre fred og sikkerhed. Det skal vi fortsætte med”.

“Den danske støtte til landene øst for EU og på Balkan hjælper med til, at der ikke opstår nye skillelinjer mellem et velstående EU og resten af Europa. Vores støtte viser, at vi mener det i praksis, når vi taler om en demokratisk og økonomisk udvikling i nabolandene”, lagde han til.

Danmark vil særligt støtte demokrati-sering og god regeringsførelse og samt bæredygtig økonomisk vækst, siger Christian Friis Bach:

”Vi skal fokusere vores støtte i færre lande. Til gengæld skal støtten i sam-arbejdslandene være større og længerevarende. På den måde bliver samarbejdet bæredygtigt, og vi kan bedre efterkomme det behov, landene giver udtryk for”, sagde han.

Udviklingsministeren ser frem til en åben diskussion om Danmarks fremtidige indsats i Østeuropa:

”Jeg er glad for, at mange allerede i dag har engageret sig i debatten. Og jeg glæder mig til at blive inspireret af følge debatten på den nye blog. Jeg opfordrer alle interesserede til at melde sig på banen” – se mere på http://www.u-landsnyt.dk/blog/350/udviklingsministeren-om-ny-naboskabsstrategi

Udenrigsministeriets Naboskabsprogram startede i 2004, og anden fase løber fra 2008-12, hvor der er afsat en mia. kr. Tredje fase vil løbe fra 2013-17, og der forudses tillige afsat en mia. kr.

Indsatsen sker hovedsageligt gennem større programmer, men der er også mulighed for fleksible og mindre indsatser.

Danmarks bilaterale Naboskabsprogram må ikke forveksles med EU’s Naboskabspolitik. Både det danske program og den europæiske politik har til formål at styrke den demokratiske udvikling i EU’s naboområde, men de har forskellig størrelse og indsatsområder.

Man kan læse meget mere om Naboskabsprogrammet på
http://um.dk/da/danida/det-goer-vi/lande-reg/eus-naboer

Yderligere oplysninger også hos:
Frej Jackson, tlf. 29 72 44 77