Hvis Uganda i Østafrika – en af de største aftagere af dansk udviklingsbistand – indfører en ny lov med strenge straffe for homoseksualitet, får det omgående konsekvenser for bistanden, fremgår det af en pressemeddelelse fra udenrigsministeriet.
Det gjorde både udenrigsminister Villy Søvndal (SF) og udviklings-minister Christian Friis Bach (R) klart, da de tirsdag mødtes med Ugandas vicepræsident Ssekandi i København, hvor de både drøftede sikkerhedssituationen i Østafrika, homoseksuelles rettigheder samt Ugandas positive økonomiske udvikling.
”Vi sagde meget klart, at Danmark ikke kan acceptere, hvis en ny lov om homoseksualitet bliver vedtaget. Jeg gjorde det helt klart, at det vil få konsekvenser for måden, vi samarbejder med Uganda på”, siger Christian Friis Bach.
“Vicepræsidenten vurderer dog, at det er meget usandsynligt at loven, der er fremsat af et enkelt menigt parlamentsmedlem, bliver vedtaget i den nuværende form”, lægger han til.
Villy Søvndal:
”Der er sket demokratiske landvindinger i Uganda, som jeg gerne ser yderli-gere konsolideret – med respekt for oppositionens ret til udfoldelse”.
“Men jeg udtrykte samtidig bekymring over lovforslaget om yderligere indskrænkning af seksuelle minoriteters rettigheder.”
”Uganda spiller en aktiv og stabiliserende rolle i regionen, herunder især i Somalia. Der er bredt i Afrika håb om, at de mange og svære konflikter vil kunne løses”.
“Som noget nyt tager Afrika selv ansvaret for sin egen fred og sikkerhed. Uganda er et godt eksempel på et Afrika i forandring med betydelige økonomiske resultater. Økonomisk må vi se med glæde på de høje afrikanske vækstrater.”
Christian Friis Bach:
”Udviklingen i Uganda har på mange områder været glædelig og imponerende. Igennem det seneste årti har landet haft meget stor vækst, og det har ført til, at andelen af fattige er blevet halveret. Det er stærkt opmuntrende, at bekæmpelsen af fattigdom i et af vore vigtigste samarbejdslande, går så godt”.
Den danske vurdering af Uganda
Uganda spiller en aktiv rolle i en række regionale fora og har påtaget sig en positiv stabiliserende rolle i de forskellige konflikter, der udspilles i regionen.
F.eks. udgøres den fredsbevarende styrke AMISOM i Somalia af styrker fra Uganda og Burundi, der for nylig har fået støtte fra en kenyansk styrke. Uganda ser Somalia som en trussel både internt, regionalt og internationalt.
Uganda har gennem næsten 20 år haft en stabil økonomisk vækst, og den gennemsnitlige stigning i bruttonationalproduktet i perioden 1999-09 har været på 7,5 procent årligt.
Landets afhængighed af udviklingsbistand er stadig betydelig, men faldende. I løbet af det seneste årti er bistandens andel af statsbudgettet faldet fra ca. 50 pct. til lige over 25 pct.
Denne andel forventes at falde yderligere i de kommende år efter fundet af olie i Uganda. Mængden af olie er endnu usikker, men det skønnes, at Uganda på sigt kan gå hen og blive Afrikas fjerdestørste olieproducent.
Parlamentet i Kampala er i gang med at drøfte den nødvendige lovgivning for håndtering af olieindtægterne.
Danmarks udviklingsbistand til Uganda androg 302 mio. kr. i 2011.
Hovedsektorerne for bistanden er vand og sanitet, hvor Danmark årligt sikrer yderligere 800.000 ugandere adgang til drikkevand samt et vækst- og beskæftigelsesprogram og et program for god regeringsførelse.
Danmark har, sammen med EU og det øvrige donorsamfund, fra starten talt imod lovforslaget om seksuelle minoriteters rettigheder, der også kritiseres af ugandiske civilsamfundsorganisationer.
Lovforslaget er ikke fremsat af Ugandas egen regering, men af et menigt medlem af parlamentet. Den parlamentariske behandling pågår fortsat.
Yderligere oplysninger hos:
Frej Jackson, UM, tlf. 29 72 44 77