Bukkehave ender i højesteret

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Transport- og logistikfirmaet Bukkehave, der har specialiseret sig i opgaver for bistandsdonorer, ender nu i højesteret. Sagen drejer sig om ulovlige betalinger til Saddam Husseins dav. styre i Irak – forhold, som firmaet er dømt for i by- og landsretten.

Berlingske skriver torsdag, at det er statsadvokaten for særlig økonomisk kriminalitet (SØK), der har valgt at anke den kontroversielle Bukkehave-sag til Danmarks øverste retsinstans.

Det sker selv om SØK vandt sagen mod det Svendborg-baserede verdensfirma i by- og landsretten, omend mindre klart i sidstnævnte.

Omdrejningspunktet i sagen er det såkaldte Olie-for-mad program, som var en del af FNs sanktioner mod Saddam Husseins styre efter den første Golfkrig om Kuwait.

En stribe virksomheder kloden over, blandt dem 21 danske, blev anklaget for at have omgået sanktionsprogrammet og betalt penge under bordet til gengæld for leverancer.

Bukkehave blev i byretten dømt til at betale 25 mio. kr., hvilket man ankede, og i december i fjor satte landsretten bøden ned til 10 millioner, anfører Berlingske.

Bukkehave leverer alt fra lastbiler, specialkøretøjer, motorcykler og reservedele til færdige logistik-løsninger til bistandsorganisationer i flere verdensdele. Firmaet har over 80 år på bagen og ejes af Christian Haar.