Bare en dag i Burma

Forfatter billede

Ved suppleringsvalgene til parlamentet i Burma tidligere på måneden stillede Aung San Suu Kyi og hendes Nationale Liga for Demokrati, for første gang op siden den jordskredssejr i 1990, der kort efter blev annulleret af landets militærstyre.

Få dage før valget holdt Aung San Suu Kyi afsluttende pressemøde på plænen foran sit hus. Her besvarede hun spørgsmål fra den internationale presse om alt fra meditationsvaner og minder fra ophold i Indien, til helbred og muligheden for opstilling til præsidentvalget i 2015.

Radiomagasinet “Panorama” på P 1 var med v. journalist Jeppe Villadsen og man kan høre mere på http://www.dr.dk/P1/Panorama/Udsendelser/2012/04/12145501.htm

Aung San Suu Kyi var på et tidspunkt nødt til at indstille valgkampen på grund af sygdom, men ved pressemødet i haven, var hun fortrøstningsfuld:

– Vi har været ekstremt succesfulde med at engagere og begejstre befolkningen. Overalt hvor vi kommer, møder folk op i stort tal, selv børnene er med. Den stigende politiske bevidsthed i befolkningen er vores største triumf.

“The Lady”, som hun kaldes blandt burmeserne, havde god grund til at være optimistisk. Ved valget vandt den Nationale Liga for Demokrati 43 ud af de 44 pladser, der blev dystet om, og Aung San Suu Kyi selv har nu sæde i (det militær-dominerede) parlament.

Man of the Year

Samme dag som pressemødet i Suu Kyis have var et par tusind fra Burmas overklasse samlet få kilometer derfra, for at overvære en helt anden form for valg, nemlig valget af årets mand, “Man of the Year 2012”.

Konkurrencens hovedsponsor er firmaet Maxmates, Burmas svar på Viagra, og for vinderen er præmien 3.000 dollars og muligheden for en karriere som model eller skuespiller.

Deltagerne bliver vurderet ud fra deres “ansigtstræk”, “personlighed”, “højde-vægt-proportioner”, “selvtillid”, “kostume” og den mere udefinerbare kategori “talent”. Sidstnævnte dækkede i år over sang og guitarspil, dans, historiefortælling og småfalsk accappela-sang.

Udover titlen som årets mand kæmpes der om diverse trøstetitler, f.eks. “Bedste talent”, “Bedste krop” og “Mr. personality”.

Sidste års nummer to i konkurrencen var søn af landets magtfulde og notorisk demokratifjendtlige vicepræsident.

Hovedsponsoren Maxmate forsikrer dog om, at det er unge mænd fra alle sociale lag, der deltager i konkurrencen. Vinderen i år blev 21-årige Min Thein Khant fra Yangon, der har hovedfag i IT fra en teknisk skole.