I Tanzania foregår næsten al skovfældning ulovligt – faktisk 96 procent. Designeren Mette Vestergaard er netop nu i Tanzania sammen med FSC (Forest Stewardship Council) Design Ward og Verdensnaturfonden for at sætte fokus på en udvikling i pagt med naturens ressourcer.
Den illegale skovfældning i det store østafrikanske land lægger massivt massivt pres på skovene og betyder samtidig et tab i indtægter.
Derfor har Verdensnaturfonden WWF Danmark de sidste fem år arbejdet sammen med WWF Tanzania og den lokale organisation Mpingo Concervation Development Initiative (MCDI) om at få FSC-certificeret (miljømærket) kystskovene i Kilwa, som ligger i den sydlige del af Tanzania.
Det resulterede i 2009 i Afrikas første FSC-certificerede landsbyskov.
FSC-landsby-skovene har fået Afrikas samlede areal af FSC-certificerede landsbyskove til at stige med 708 procent – fra 2.420 til 17.151 hektar.
Det er både godt nyt for skovene og for de mennesker, som er dybt afhængige af skovenes ressourcer såsom byggematerialer, brænde, medicin og ikke mindst mad. Afrikas skove er nogle af verdens mest mangfoldige.
Samtidig er de også truede økosystemer.
Sammen med FSC Danmark, WWF og en fotograf rejser den unge designer Mette Vestergaard ud for med selvsyn at se, om en FSC-skov virkelig kan gøre en forskel for natur og mennesker.
Hun har også taget udfordringen op med at forsøge at forene danske designtraditioner med tanzanisk håndværk og formgivning.
Mette Vestergaard har vundet rejsen i designkonkurrencen FSC Design Award, som sætter fokus på bæredygtige materialer. Unge studerende som Mette har igennem konkurrencen fokus på, hvordan deres materialer har indflydelse på miljø, dyr og mennesker.
På sin rejse skal Mette bl.a. besøge FSC-skovprojektet i Kilwa og med egne øjne se, hvad det betyder, at en skov drives bæredygtigt.
Mette vandt konkurrencen med en opslagstavle produceret af bæredygtigt træ. Rejsen startede den 8. maj, og man kan dagligt følge Mettes oplevelser i Tanzania på bloggen
http://www.fsc.dk/index.php?id=1668