Vagthund og avis: “Blodobligationer” i betændte lande i Afrika

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Danmarks 22 største pensionsselskaber har over 600 millioner kr. investeret i Angola, DR Congo, Elfenbenskysten, Republikken Congo (tidl. Fransk Congo), Nigeria, Uganda, Senegal og Gabon.

Pengene er investeret i statsobligationer i afrikanske lande syd for Sahara, hvor korruption og undertrykkelse af befolkningen fra myndighedernes side ikke hører til sjældenhederne.

Pensam, Unipension, Industriens Pension, PFA, PBU – pædagogernes pensionskasse og ISP står for hovedparten af investeringerne.

Det viser en undersøgelse foretaget af vagthunden DanWatch og Berlingske, skriver Danwatch i en pressemeddelelse søndag.

Samtidig har Berlingske ryddet 13 sider og dermed det meste af sit særlige søndags-magasin til indgå-ende omtale af forholdene omkring de angivelige “blodobligationer” på det afrikanske kontinent.

Hele featuren kan tilkøbes på
http://www.b.dk/politik-og-samfund/tjek-om-dine-pensionspenge-laanes-til-diktaturer

Lande som Angola, Gabon, DR Congo (tidl. Belgisk Congo) og en række flere betragtes ofte som højrentelande, fordi investeringer i statsobligationer her er forbundet med større risici end investeringer i mere stabile lande. Til gengæld er afkastet også højere.

Landene vurderes som bundkorrupte af Transparency International, der hvert år gør status på korruptionsniveauet i verdens lande. I flere af landene bliver grundlæggende rettigheder også systematisk undertrykt.

Således anses olierige Angolafor at være et af verdens mest korrupte lande. 70 procent af indbyggerne lever for under to dollars (ca. 11. kr.) om dagen, selv om landets bruttonationalindkomst (BNP) er steget med over 1.000 procent fra 1997 til 2008 på grund af olieindtægterne.

Overlader beslutningen til politikerne

De fleste danske pensionsselskaber har tilsluttet sig FN’s Global Compact, der bl.a. sætter fokus på menneskerettigheder og anti-korruption, og brøster sig af at have politikker for social ansvarlige investeringer, når det gælder investeringer i virksomheder.

Det samme er langt fra tilfældet, når det kommer til investeringer i lande, skriver Danwatch.

“Vore etiske retningslinjer, som gælder ved investering i virksomheder, kan ikke direkte overføres til statsobligationer. Beslutter EU og Danmark, at der skal indføres sanktioner imod et land, vi har investeret i, vil vi overholde disse”, siger Ulla Bendiktson, ledelsessupportchef i PenSam.

“I det omfang det indebærer et forbud mod investering i statsobligati-oner, betyder det, at vi ikke investerer i det pågældende land fremover,” uddyber hun..

Pensam har sammenlagt investeringer for lidt under 100 millioner kroner i Angola, DR Congo, Gabon, Nigeria, Senegal og Uganda, der alle scorer lavt på Transparency Internationals korruptionsfrihedsindeks.

Oven i det bedømmes Angola, DR Congo og Gabon som ufrie ud fra Freedom House’s frihedsindeks, hvilket betyder, at grundlæggende politiske rettigheder og borgerrettigheder generelt vurderes som ikke-eksisterende i landene.

Et dilemma

Læs videre på
http://danwatch.dk/da/artikler/danske-pensionspenge-i-stater-med-blakket-ry/183