NGO-vrede over pensionspenge til styret i DR Congo

Forfatter billede

“Når danske pensionskasser køber statsobligationer fra DR Congo (tidl. Zaire), er det en blankocheck til et regime, hvis regering og hær ifølge FN udfører systematisk undertrykkelse, vold og massevoldtægt mod sin egen befolkning.”

Sådan siger Vagn Berthelsen, der er generalsekretær i IBIS, i en presseudtalelse søndag.

Udmeldingen fra den store solidaritets- og bistandsorganisationen falder på baggrund af materiale, som vagthunden DanWatch og Berlingske publicerede søndag, og som viser, at danske pensionsselskaber har investeret flere hundrede millioner kroner i statsobligationer i otte afrikanske lande.

Flere af disse lande indtager bundplaceringer, når det gælder korruption, frihed og demokrati – se også telegrammet http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/13-05-12/vagthund-og-avis-blodobligationer-i-bet-ndte-lande

Andre problemlande end DR Congo er Angola og Gabon, begge olielande hvor en økonomisk-politisk elite har erobret statsmagten, systematisk plyndrer landene for værdier og udøver undertrykkelse, vold og til tider mord på kritikere.

Lande som Senegal, Elfenbenskysten og Nigeria har også væsentlige problemer med undertrykkelse og korruption. Derfor opfordrer Vagn Berthelsen til at man baserer køb af statsobligationer på en grundig analyse af landet og menneskerettighederne.

”Målestokken må være, om der sker fremskridt for menneskerettigheder og korruption, så lån i form af statsobligationer kan være med til at skubbe positivt til en udvikling”, siger IBIS generalsekretæren og uddyber:

“Kaoslande har brug for støtte til at komme på fode, og man kan derfor ikke opstille krav om ’danske standarder’ for korruption og frihed, når man beslutter sig for at investere”.

Statsobligationer er et område, hvor det er svært for investorerne at navigere. Der eksisterer efterhånden et omfattende etisk rammeværk for investeringer i virksomheder udarbejdet af FN.

Men for investeringer i statsobligationer mangler investorerne i dag klare retningslinjer for, hvilke lande man skal være særlig opmærksom på. Indtil de etiske retningslinjer er færdigudviklet, mener IBIS ikke, at danske pensionsselskaber bør investere i statsobligationer fra kaoslande.

”Jeg er overrasket over, at der ikke eksisterer etiske retningslinjer for investeringer i statsobligationer. Der er behov for at udvikle globale retningslinjer for investeringer i statsobligationer, der bl.a. bygger på korruption og menneskerettigheder. Vi kan ikke forvente, at hver enkelt dansk pensionskasse skal foretage sin egen vurdering af situationen i landene,” slutter Vagn Berthelsen, der

har beskæftiget sig med u-landsforhold i årtier.

Yderligere oplysninger hos:
Vagn Berthelsen, generalsekretær i IBIS: Tlf: 24 40 86 40
Lars Koch, politikmedarbejder i IBIS: Tlf: 60 60 58 31