Simi Jan, KULU og Mathilde

Forfatter billede

Af Lis Garval, U-landsnyt.dk

Med Mathildeprisen til Kvindernes U-landsudvalg og journalist Simi Jan sætter Dansk Kvindesamfund for første gang fokus på kvinder ude i verden.

”Det betyder utroligt meget, at arbejdet for kvinders rettigheder anerkendes og værdsættes – ikke mindst nu, da kvinders rettigheder er under voldsomt pres i f.eks. Mali”.

Det sagde Kvindernes U-landsudvalgs forkvinde Janice Førde til U-landsnyt.dk, da hun søndag på KULUs vegne havde modtaget den fornemme Mathildepris.

Prisen uddeles af Dansk Kvindesamfund og går til personer, organisationer eller andre, der gør en særlig indsats for at fremme ligestilling mellem mænd og kvinder.

Prisen blev uddelt første gang i 1970, og der er normalt to modtagere. I år er det foruden KULU journalist Simi Jan for hendes indsats for afghanske kvinder, specielt indsamlingskampagnen til fordel for et lukningstruet krisecenter for voldsramte kvinder i Afghanistan.

2012-prisen er noget særligt, fordi Dansk Kvindesamfund med den understreger sin interesse for ligestilling og kvinders rettigheder uden for Danmarks grænser. Tidligere har prisen hædret arbejde for kvinders lige rettigheder i Danmark

I 2009 var modtagerne således to gange Anja Andersen, der begge har sat deres præg på et ellers udpræget mandsdomineret felt. Anja C. Andersen fik prisen for sit store formidlingsarbejde af astrofysikken til især unge kvinder, mens Anja Andersen blev hædret for at have demonstreret, at trænere af elitesportsfolk ikke per definition er mænd.

Kvinderne i Mali

”KULU har stædigt arbejdet for at forbedre kvinders vilkår i udviklingslandene siden 1976. Særligt deres nuværende indsats i Mali gennem projektet ’Giv en pige ret’ har vundet respekt og er i sig selv en Mathildepris værdig,” sagde Lisa Holmfjord, Dansk Kvindesamfunds forkvinde, som begrundelse for at tildele KULU prisen.

I sin takketale fokuserede Janice Førde naturligt også på ”Giv en pige ret”. ”Det er dejligt, at kampagnen anerkendes. Som alle ved, kan det være vanskeligt at fastholde interessen for et enkelt emne i længe tid. I dag har flere end 500 piger og kvinder fået en fødselsattest eller registreringsattest, så de har en mulighed for at bevise, de eksisterer. Men mange, mange flere savner den attest, der kan gøre dem til ligeværdige borgere, der kan delatge i landets udvikling”.

Tusinder af piger og kvinder i Mali har ingen rettigheder, fordi deres familie enten ikke har råd til identitetspapirer eller ikke mener, at pigerne behøver papirerne. Uden en fødselsattest kan de ikke gå i skole eller stemme. Uden et identitetskort kan de ikke få en bankkonto, eller rejse frit rundt i deres eget land.Uden en vielsesattest kan de miste retten til deres børn, hvis deres mand vil skilles.

Janice Førde oplyste, at KULU vil dele prisen med Femnet Mali, der er KULUs samarbejdspartner.

Kvinderne i Afghanistan

Journalist Simi Jan fik prisen, fordi hun har sat fokus på manglen på rettigheder til kvinder i Afghanistan. Takket være Simi Jans TV-reportager og artikler i Politiken lykkedes det således at redde et lukningstruet krisecenter i Afghanistan og dermed forbedre voldramte kvinders vilkår.

”Meget kan og skal der stadig gøres for de afghanske kvinder. Simi Jan sørgede for, at vi ikke glemte disse kvinder ved at sætte fokus på deres håbløse situation i en tid, hvor alle andre taler om at forhandle fred og helt har glemt, at et af formålene med det internationale samfunds engagement i Afghanistan netop var at forbedre og sikre de afghanske kvinders rettigheder,” sagde forkvinde for Dansk Kvindesamfund, Lisa Holmfjord, da hun begrundede udvælgelsen af Simi Jan.

Simi Jan var i sin tak for prisen et levende bevis på, hvorfor hun er blevet hædret. Hun fortalte engageret og medrivende om de afghanske kvinders situation og sagde advarende, at det ikke kun er Teleban, der er en trussel mod kvinderne, men mænd med et formørket kvindesyn, religiøse konservative. Og mange af dem er ved magten i dag.

”Der er sket fremskridt i Afghanistan. Tusinder og atter tusinder af piger er kommet i skole, der er 25 kvinder i parlamentet og kvinder kan stå frem i det afghanske samfund. Men – og der er et stort MEN: Kvinder, der kræver deres rettigheder, gør det med livet som indsats”, sagde hun og mindede om, at trods fremskridt kommer kvinder endnu i dag i fængsel, hvis de er voldtaget.

Simi Jan sagde, at hun modtager prisen på vegne af kvinder i skudlinjen og sluttede med at viderebringe en appel fra lederen af krisecentret i Kabul: Vi prøver at hjælpe andre kvinder. Hvem hjælper os?

Spørgsmålet er des mere presserende som det internationale samfund er på vej ud af Afghanistan.
De afghanske kvinder har stadig brug for hjælp. Måske mere end nogensinde.

Simi Jan, der boede halvandet år i Kabul, er på vej tilbage Afghanistan. Hun svigter ikke kvinderne.

Mathildeprisen er i 2012 to keramiske værker af Sara Scheel. Keramikeren har doneret værkerne for dermed at give sit bidrag til arbejdet for kvinders lige rettigheder.

Mere om Mathildeprisen på www.danskkvindesamfund.dk
Mere om KULUs arbejde i Mali på KULUs hjemmeside www.kulu.dk og på www.givenpigeret.dk