Erhvervsminister Ole Sohn (SF) er klar til at ændre i lovgivningen, så pensionsopsparere lettere kan opdage, hvis de via statsobligationer låner penge til stater, der er i søgelyset for grove krænkelser af menneskerettighederne, skriver Berlingske torsdag.
Fremover skal pensionsselskaber og investeringsforeninger redegøre for dette i årsregnskabet.
– Hvis man investerer i statsobligationer, kan man ikke se, hvor pengene ender. Men med den lovgivning, jeg foreslår, vil man som pensionsinstitut skulle gøre rede for, om investeringerne lever op til beskyttelse af menneskerettigheder. Kan man ikke det, ligger der i lovgivningen om større åbenhed en anbefaling om, at man ikke skal gøre det, siger Ole Sohn til avisen.
Udmeldingen kommer i kølvandet på Berlingskes artikelserie om køb af statsobligationer i flere afrikanske lande, der er blandt verdens mest korrupte og mindst demokratiske. Serien har fællestitlen “blodobligationer” – se mere på www.b.dk/blod og www.business.dk
Rent praktisk vil Sohn indarbejde punktet om udlån til stater via statsobligationer i et allerede fremsat lovforslag, som kræver, at de 1.100 største virksomheder i årsregnskaberne offentligt forholder sig til, hvordan deres investeringer beskytter menne-skerettighederne.
Ole Sohn forventer, at kravet om åbenhed i sig selv vil få en disciplinerende effekt, sådan som det har været tilfældet med aktieinvesteringer, hvor den øgede åbenhed banede vejen for et sæt globale etiske regler.
Regeringens støtteparti Enhedslisten så gerne et direkte forbud mod, at pensionsselskaberne kan foretage investeringer i særligt problematiske stater, men så langt vil Ole Sohn ikke gå.