Danske virksomheder vil levere vandprojekter til Indien

Forfatter billede

Med en ny aftale mellem den danske vandorganisation Danish Water Forum og den indiske industrigigant Tata håber danske virksomheder at få gang i kommercielt samarbejde om at udvikle vandprojekter i det store land.

Det skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse mandag.

En gruppe danske virksomheder rejser 4.-7. juni til Indien for at sælge løsninger.

Paletten omfatter vandrensning af både spildevand og drikkevand, energieffektive pumper, energioptimeringskomponenter, nedbringelse af vandtab, træning af indiske vandteknikere, modellering af vandressourcer, databehandling, luftblæsere til rensningsanlæg og rådgivning.

Handels- og inve-steringsminister Pia Olsen Dyhr (SF):

“På verdensplan investeres årligt mere end 1000 mia. kr. i ny kapacitet på vandområdet. Den indiske regering har alene afsat mere end 1600 milliarder kroner til vandområdet fra 2010-2017. Øget satsning på vand kan bidrage til at fastholde og forhåbentlig skabe flere jobs hos de 200 danske vandvirksomheder, som i dag beskæftiger 35.000 herhjemme”.

“Indien vil de kommende år opleve stigende efterspørgsel efter rent drikkevand, rensning af spildevand og tilpasning til klimaforandringerne. Her har Danmark rigtig god erfaring, og jeg håber at dansk teknologi kan være med til at løse nogle af udfordringerne til gavn for den indiske befolkning”.

“Regeringen har netop fremlagt en vækstmarkedsstrategi og en Indien-strategi, hvor vi lægger op til nye salgsalliancer som denne. Jeg er rigtig glad for, at vi nu kommer i gang med et kommercielt samarbejde med Indien på vandområdet, hvor begge parter har meget at vinde”.

Behovet er enormt

Indien huser 16 pct. af verdens befolkning, som kun har adgang til fire pct. af verdens vandressourcer, hvilket har ført til enorm vandmangel.

Urbaniseringen, befolkningstilvæksten og den hastige industrialisering vil det kommende årti skabe 20 pct. øget efterspørgsel på vand. Der er stort behov for rent drikkevand, og hele 90 pct. af spildevandet udledes i dag urenset.

Indiens samlede vandmarked vurderes til en værdi af omkring 65 milliarder kroner og vokser med omkring 15-20 pct. om året.

Tata Group er et af Indiens største industrielle konglomerater. Gruppen består af omkring 100 selskaber inden for ingeniørvirksomhed, råstoffer, IKT, energi, forbrugsgoder, services og kemikalier.

De opererer i over 80 lande, har over 425.000 ansatte og en omsætning på 83 mia. dollars. Tata producerer også biler og opkøbte Jaguar og Land Rover i 2008.

I det østlige Indien har Tata stået for opbygning af en supermoderne by ved navn Jamshedpur, som huser 700.000 indbyggere. Tatas driftsselskab for byen Jusco, som bl.a. står for byens vandinfrastruktur. Gennem aftalen med Danish Water Forum ønsker Jusco at komme tættere på dansk vandteknologi.

Under besøget gæster den danske delegation udover Jusco industri-giganten Tatas hovedkvarter, de indiske vandforvaltningsmyndigheder i New Delhi og repræsentanter for delstaten Gujarat, som ønsker at være en miljømæssig foregangsdelstat i Indien.

De deltagende danske virksomheder er COWI, DHI, Danfoss, Grundfos, Siemens Turbomachinery og Vandcenter Syd.

Samarbejdet er en udløber af Partnerskabet for Vandteknologi til Indien under Miljøministeriet, der deltager på rejsen som arrangeres i samarbejde med Eksportrådet.

Yderligere oplysninger hos:
Eksportrådet: Jakob Linulf på [email protected]
Ambassaden i New Delhi på Anshul Jain [email protected]
Danish Water Forum: Jesper Goodley Danisøe på [email protected]