Dokumentarfilm om det egyptiske oprør vises i København den 10. juni, hvor filmmagerne vil være til stede.
Da egypterne gjorde oprør og gik på Cairos Tahrirplads i januar 2011, tog nogle af dem et stærkt våben i hænderne: Kameraet.
Film fra Tahrirpladsen
Halvandet år efter oprørene i Egypten har der været megen omtale af de rystende begivenheder, der bl.a. fandt sted på Tahrirpladsen.
Dokumentarfilmen “1/2 Revolution” af Omar Shargawi og Karim El Hakim samt spillefilmen ”Après la bataille” af egyptiske Yousry Nasrallah, som var blandt de nominerede til Den Gyldne Palme på filmfestivalen i Cannes (filmen vandt ikke, men vakte en del opmærksomhed om situationen i Egypten) er gode eksempler på den efterfølgende dækning af begivenhederne på Tahrirpladsen i januar 2011.
Den sidste nye dokumentarfilm “Reporting…a revolution” er lavet af en lille gruppe egyptiske journalister. Alle var med til at iagttage – hvis ikke direkte deltage i demonstrationerne på Tahrirpladsen – med kameraet i hånden.
Splittede journalister
De sammensatte filmoptagelser blev til en hel film, der dokumenterer de egyptiske oprør fra en skrøbelig synsvinkel: Journalister med personlig interesse i det, der sker i deres eget land.
[video:http://www.youtube.com/watch?v=GwVEkuovb38]En af journalisterne var lige vendt hjem til Egypten efter at have dækket oprørene i Tunesien. I stedet for at kunne slappe af med familien, befandt hun sig midt i Cairos gader, der svulmede med folk i oprør. Chokeret over at oprørene havde spredt sig, følte hun sig forpligtet til at gøre noget.
“I just got back from Tunisia and rather than being with my baby son, I had to go to Tahrir Square. The revolution was happening here,” udtalte Nora Younis til Spiegel ONLINE.
“It feels very different when it happens in your own country: When the outcome of the battle will influence your own and your son’s future, it is no longer about journalism. It becomes a personally decisive moment,” sagde hun.
Filmen følger de seks journalister, som lever og dækker oprøret i deres eget land, sammen med de vanskeligheder, der er for journalister i et land plaget af undertrykkelse og censur.
I filmen ser man Nora Younis, redaktør af Al-Masry Al-Youm, en af Egyptens førende uafhængige publikationer, der arbejder fra et midlertidigt kontor i et forretningshotel tæt på Tahrirpladsen.
Under instruktioner fra den tidligere egyptiske præsident Hosni Mubarak har hotellet ikke kunne tillade journalisten at leje en suite med udsigt over Tahrir-pladsen (som var centrum for protesterne), men i stedet gav dem et værelse med udsigt over Nilen.
Som tingene udviklede sig, viste det sig, at det uønskede hotelværelse var et ideelt udsigtspunkt, med udsigt over Qasr al-Nil broen, hvor demonstranter strømmede mod Cairos centrum.
Borger vs. journalist
Uanset om det var med noget afstand eller helt tæt på selve pladsen, holder alle journalisterne sagen nært og kært. Og det har gjort det svært for dem at dokumentere begivenhederne objektivt.
De har alle stillet sig vigtige spørgsmål omkring deres rolle som journalist, imod deres rolle som beboer fanget midt i et borgerinitiativ. Hvad er forventningerne og forpligtelserne af at være journalist – mod at være beboer? Skulle de filme eller slutte sig til demonstrationerne? Hvordan kan man holde sig neutral i lyset af den uretfærdighed og brutalitet omkring dem?
Filmen skifter mellem rystede håndholdt kamerabilleder og journalisternes personlige overvejelser om de voldelige sammenstød. Nogle af rapporterne forsøger stadigvæk at forsone sig med det, de var vidne til; alle har været dybt såret og påvirket af begivenhederne.
Filmvisning 10.6
Filmen ”Reporting…a revolution” vises søndag den 10. juni kl. 19.00 i Grand Teatret. Nogle af de egyptiske journalister, der står bag dokumentarfilmen, vil være til stede for at fortælle og svare på spørgsmål efter visningen.
Arrangementet på Grand teatret bliver indledt af Jakob Erle, der er direktør i Dansk Egyptisk Dialog Institut (DEDI) i Kairo.
Filmen, som er instrueret af Bassam Mortada, er tidligere blevet vist i Berlin under Berlin International Filmfestival i februar i år.
Der er fri entré til arrangementet, men der fordres billetbestilling. Se Grand teatrets hjemmeside. http://www.grandteatret.dk
Forfilmen og mere kan ses på sitet: http://www.reportingarevolution.com/