Kinas præsident hertil

Forfatter billede

Danmark får for første gang nogensinde besøg af et kinesisk statsoverhoved, når præsident Hu Jintao og en ca. 50 mand stor delegation gæster København i slutningen af næste uge på vej til de store G20-landes topmøde i Mexico 18.-19. juni, skriver flere nyhedsmedier tirsdag.

“Besøget er udtryk for, at Danmark er det eneste land i Norden og et af de eneste i Europa, der har et strategisk partnerskab med Kina”, siger udenrigsminister Villy Søvndal (SF).

Det strategiske partnerskab blev indgået under den tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussens besøg i Kina i 2008 og omfatter en række områder, hvor Danmark og Kina er enige om at intensivere samarbejdet i de kommende år, bl.a. en styrkelse af den politiske dialog og øget samarbejde om klima, energi og miljø, forskning samt uddannelse.

Datoerne er ikke endelig bekræftet. Til gengæld ligger det nogenlunde klart, at danske virksomheder har mulighed for ordrer for milliarder af kroner under besøget, vurderer Villy Søvndal, der imidlertid også vil sætte det kinesiske styres problemer med menneskerettighederne på dagsordenen.

Per Clausen, der er gruppeformand for Enhedslisten, frygter, at besøget snarere vil handle om eksportmulig-heder for danske virksomheder end menneskerettighe-der og forholdene i Tibet, som har været besat af Kina siden 1950.

Professor ved Asia Research Center under Handelshøjskolen, Kjeld Erik Brødsgaard, mener, at Kina finder Danmark interessant på grund af EU-formandskabet i en tid med økonomisk krise i Europa.

Den 69-årige politiker opfattes som en pragmatisk teknokrat og har været Kinas præsident siden 2003. Han er også generalsekretær for det regerende kommunistparti og øverstbefalende for stormagtens væbnede styrker.

Hu Jintao ventes næste år afløst af sin vicepræsident Xi Jinping.