Dansk NGO om Rio-aftale: Kæmpe tilbageskridt for kvinderettigheder

Forfatter billede

“At kampen for kvinders grundlæggende rettigheder er blevet vejet og fundet for let af både EU og Danmark her i Rio er mildest talt skandaløst”. Sådan siger international chef i Sex & Samfund, Tania Dethlefsen, i en kommentar onsdag.

Udtalelsen falder ovenpå, at forhandlere efter måneders tovtrækkerier tirsdag aften blev enige om et udkast til slutdokumentet for den store miljø-konference, Rio+20, som afvikles onsdag til fredag i den brasilianske by.

Ifølge Dethlefsen er kvinders ret til at bestemme over egen krop – beslutte vor mange børn de vil have og hvornår de vil have dem – røget ud af Rio-aftaleteksten i 11 time.

Det er ellers en af dansk udviklingspolitiks vigtigste prioriteter i den netop vedtagne nye udviklingspolitiske strategi, hedder det i en presseudtalelse fra Sex & Samfund onsdag.

Emnet blev forhandlet tirsdag aften og mens en række u-lande og Vatikanet kæmpede hårdt for at få reproduktive rettigheder ud af aftaleteksten, var EU og Danmark tavse og fraværende, konstaterer den danske NGO, som har et stigende projektvirke i Den 3. Verden.

“Vi er rystede over, at denne helt basale ret hos kvinder er forsvundet i et forhandlingsspil, der har hastet en dårlig aftale igennem. Ligestilling og sikring af alle kvinders rettigheder er fundamentale for at kunne opnå en befolkningsudvikling, som er holdbar for vort livsgrundlag – miljøet – og sikrer en fremtid for os alle”, siger Tania Dethlefsen og føjer til.

“At tale om ligestilling mellem mænd og kvinder uden at sikre kvinders ret til selv at bestemme over egen krop, giver ingen mening”.

Det er bredt anerkendt, at kvinders rolle og kvinders ligestilling er afgørende for at skabe bæredygtig udvikling, hedder det.

Den rolle kan kvinder ikke udfylde, hvis deres reproduktive rettigheder ikke er opfyldt: Med andre ord når de ikke selv kan tage bestemmelse om, hvor mange børn de får og hvornår.

Det vurderes, at 222 millioner kvinder i verdens fattigste lande ønsker at undgå eller udskyde graviditet, men at de ikke har adgang til prævention og viden.

Vi ved, at kvinder i den fattigste del af Afrika i gennemsnit får to børn flere end de gerne vil have. Disse tal forventes at stige i takt med at verdenshistoriens største ungdomsgeneration vokser op og træder ind i den avledygtige alder.

Så egentligt er det meget enkelt: Uden ligestilling ingen bæredygtig udvikling. Uden reproduktive rettigheder ingen ligestilling, gør Sex & Samfund gældende.

Der var under Rio-forhandlingerne for første gang nogensinde en meget stor chance for at få etableret en klar sammenhæng mellem bæredygtig udvikling, ligestilling og reproduktive rettigheder og handle derefter.

Den chance er nu forpasset, konkluderer Sex &Samfund.

Tania Dethlefsen:

“Vi undrer os over, hvordan dette kunne ske; især når blækket på den nye danske udviklingspolitiske strategi dårligt er tørt. EU’s tavshed i forhandlingslokalet var slående”.

“For Sex & Samfund ser det ud som om, at Danmark og en lang række andre progressive EU-lande lader sig diktere af katolske og reaktionære lande som Malta og Polen, der heftigt støttet af Vatikanet, blokerer for en stærk EU-position”.

Yderligere oplysninger hos:
Mikkel Dalum, international kommunikationsmedarbejder,
E-mail: [email protected] og tlf. 27 28 07 53