EU får menneskerets-vagthund

Forfatter billede

EU-landenes udenrigsministre ventes mandag at vedtage en ny strategi i kampen for menneskerettigheder rundt om i verden, som bl.a. betyder, at EU får en særlig repræsentant for menneskerettigheder, skriver Berlingske lørdag.

Ifølge bladets kilder får repræsentanten nogenlunde samme funktion som FNs Højkommissær for Menneskerettigheder, ligesom strategien vil indebære, at respekt for grundlæggende rettigheder indarbejdes i handelsaftaler med såkaldte tredjelande, dvs lande udenfor kredsen af de 27 EU–medlemmer.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) bekræfter overfor Berlingske, at den nye strategi ventes falde på plads på mandagens møde, og at Danmark arbejder hårdt for, at det netop sker før vort formandskab udløber 1. juli (og overgår til Cypern).

“Menneskerettighederne bliver den røde tråd i EUs udenrigspolitik. EU bliver mere slagkraftigt med flere muskler, klare målsætninger, en handlingsplan og med en mekanisme, som gør det muligt at tjekke om EUs indsats har en effekt”, siger Søvndal til avisen.

Han oplyser, at der er fem-seks kandidater i spil til posten som særlig menneskerets-repræsentant, blandt dem danskeren Morten Kjærum, der har været direktør for Institut for Menne-skerettigheder i København og nu er direktør for EUs Agentur for Grundlæggende Rettigheder.

Berlingske skriver videre, at strategien bl.a. betyder, at de dialoger, som EU fører med flere lande, herunder Kina, skal strammes op, så man kan måle, om dialogen reelt fører til fremskridt på det ømtålelige område.