Havene kan stige 1,6 meter

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Klimaet i Grønland er så ekstremt og afsmeltningen så dramatisk, at verdenshavene kan stige helt op til 1,6 meter inden år 2100. Enkelte klimaforskere frygter endnu mere, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten torsdag.

Ikke siden 1946 er der smeltet så meget af isen i Grønland som i år. 97 pct. af indlandsisen var i juli ramt af tøvejr. Samtidig er også Antarktis begyndt at smelte, ligesom stort set alle klodens gletsjere skrumper.

Danmarks førende iskerneforsker, professor Dorthe Dahl-Jensen fra Is og Klima ved Københavns Universitet, mener, at klodens klima er på faretruende kurs:

“Det er helt vildt, hvad vi har set i Grønland. Det tyder på en stigning i verdenshavene på mellem 0,9 og 1,6 m i løbet af de næste 100 år”, siger hun til avisen.

Hun bakkes op af Eric Rignot, professor og glaciolog hos det amerikanske forskningscenter Nasa:

“Udviklingen de seneste 20 år viser, at vi har kurs mod en stigning i vandstanden på 1 m eller mere”, anfø-rer han overfor Jyllands-Posten.

Gennemsnitstem-peraturen i Grønland er allerede steget med to-tre grader og kan risikere at stige med andre op til 10 grader de næste knap 100 år.

Hvis verdenshavene stiger med 1 m eller mere, vil millioner af mennesker i Bangladesh, Egypten, Holland og USA være tvunget til at flytte.

Temperaturen i dele af Grønland har i sommer været fire grader over det normale. Det er tredje år i træk med hedebølge.