Islam på TV i den arabiske verden

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Davids Samling byder på Rosenkjær-foredrag med Jakob Skovgaard-Petersen. Første foredrag er nu på onsdag.

I januar i år modtog religionshistoriker og islamforsker Jakob Skovgaard-Petersen Danmarks Radios fornemme formidlingspris, Rosenkjærprisen, for sin særlige evne til at gøre vanskelige emner tilgængelige for et bredere publikum i en forståelig og levende form.

Det er især i forbindelse med det arabiske forår, at Jakob Skovgaard-Petersen har været i medierne, hvor han har demonstreret sin viden om islam og den arabiske verden og evne til at formidle den. Prismodtageren forpligter sig til at holde seks radioforedrag om et vægtigt videnskabeligt eller kulturelt emne. Det er disse foredrag, der nu kan opleves fordelt over tre aftener i Davids Samling, skriver museet i en pressemeddelelse.

Onsdag den 22. august kl. 19.00
I. RAMADAN 2012
Ramadan er den måned, hvor TVs betydning for islam i den arabiske verden træder tydeligst frem. I år har den største opmærksomhed været rettet imod den hidtil dyreste serie om kaliffen Umar, en mand som sunni-muslimer holder højt i ære, men som shia-muslimer ikke kan lide. Hvorfor kommer den nu? Og hvordan ser man i det hele taget fjernsyn i den arabiske verden?

II. KAMPEN FOR HJERTER OG HJERNER
Fra at være den mest kontrollerede og kedsommelige TV-region i verden er arabisk TV på 15 år blevet det mest dynamiske. Hvordan er det sket, og hvad betyder det? Og hvem bestemmer egentlig, hvad araberne ser i TV, og hvad de får ud af det?

Onsdag den 12. september kl. 19.00
III. NYE ISLAMISKE KANALER OG FORMATER
Hvad viser man på islamiske kanaler, f.eks. for børn? Er der islamiske reality-programmer? Har man TV-stjerner? Er alt dette en udbredelse af islam, eller er det en trivialisering af islam. Og er det islamisme? Og må salafister lave TV?

IV. SHARIA FRA TV TIL YOUTUBE
Hvad betyder Sharia sådan helt præcist? Og hvordan laver man TV om det? Sharia og Livet, al-Jazeeras islamiske aktualitets-program. Fatwaernes vej til TV og videre til webbanker, og prædikenernes betydning på Youtube i det arabiske forår.

Onsdag den 19. september kl. 19.00
V. DE SYRISKE TV-DRAMAER
Hvorfor blev Syrien en producent af drama til alle arabiske lande, hvordan tacklede de sekulære producere islam? Mød Najdat Anzour, anti-islamistisk dramatiker, som har lavet et af de længste TV-dramaer om Danmark. Hvad gør en sådan mand idag, når Syrien er i oprør?

IV. ISLAMISK FIKTION
Kan man fremstille profeter på film? Kan man lave fromme film? Hvad lærer arabere om islams fremkomst og historie ved at se film? Spiller religionens mænd de samme roller i arabisk film og TV, som de gør i den vestlige tradition? Hvilke kulturkampe finder sted, når man laver serier i 30 afsnit om korstogene, middelalderens Spanien, eller det Osmanniske Riges fald?

Om Jakob Skovgaard-Petersen
Skovgaard-Petersen er religionsprofessor på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet. Her har han specialiseret sig i forskning om islam.

Rosenkjær-foredrag i radioen
Foredragene med Jakob Skovgaard-Petersen i Davids Samling optages og udsendes på DRs P1 torsdage kl. 11.30: første gang torsdag den 20/9 og de følgende fem torsdage 27/9, 4/10, 11/10, 18/10, 25/10. Foredragene er tilrettelagt i samarbejde med kanalen i anledning af tildelingen af Rosenkjærprisen.