NGO glad for at Friis Bach vil hjælpe Ugandas homoseksuelle

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

AIDS-fondet, der – som navnet antyder – især beskæftiger sig med hiv- og aids-bekæmpelse, ser frem til en konkret udmøntning af udviklingsministerens planer om at bistå Ugandas og Afrikas homoseksuelle og deres organisationer.

I et åbent brev til ministeren torsdag skriver fondet:

Kære Christian Friis Bach

Vi har med glæde i Politiken i lørdags erfaret, at du er parat til at omlægge en del af den danske bistand, så den mere direkte kommer de NGO’er til gode, som arbejder med rettigheder for bøsser, lesbiske, bi-seksuelle og transpersoner.

Det er paradoksalt, at det netop er Uganda – det afrikanske land, som i lang tid ansås som foregangsland i hiv-bekæmpelsen – som nu underminerer den selvsamme indsats ved at sende en af de væsentligste risikogrupper – mænd som har sex med mænd (MSM) – under jorden.

Men det er langt fra udelukkende i Uganda, at MSM forfølges. Det er under en måned siden, at den tanzaniske homo-aktivist Maurice Mjoba blev fundet kvalt i sit hjem og i 78 lande er homoseksualitet forbudt.

Kriminalisering og diskrimination af homoseksualitet er et menneske-retsproblem, men udgør som du ved samtidig en meget alvorlig barriere for hiv/aids-forebyggelse og -behandling i lande, hvor hiv-epidemien stadig er den største trussel mod økonomisk udvikling, stabilitet og sundhed.

MSM som målgruppe indgår kun sjældent i de nationale hiv/aids-planer, som støttes af bl.a. Danida. Dermed nægtes MSM adgang til information om smitteveje, til helt basal forebyggelse samt behandling og rådgivning om hiv og aids.

Svært for græsrødderne

Kriminaliseringen af homoseksualitet gør også, at græsrodsorganisa-tioner med denne målgruppe ikke kan opnå officiel status som NGO’er og dermed har vanskeligt ved at leve op til de tekniske og kapacitetsmæssige krav, som internationale donorer – herunder Danida – stiller til partnerorganisationer.

AIDS-Fondet har siden 2007 med private midler arbejdet for at hjælpe modige lokale græsrodsorganisationer i flere afrikanske lande, som under meget svære kår arbejder for at forebygge hiv blandt MSM. Det er også lykkedes at få støtte til enkelte MSM-projekter via Projektpuljen.

Vi oplever, at der er lokale græsrødder i selv de mest undertrykte befolkninger med potentiale til at levere basale hiv-serviceydelser til MSM. De kan med de rette midler gøre en livsvigtig forskel ved at begrænse udbredelsen af hiv og med den rette opbakning kan de udvikle sig til værdifulde fortalere for homo- rettigheder lokalt.

Mobilisering af hiv-forebyggelsesaktiviteter og serviceydelser kan effektivt bruges som en løftestang til at fremme homo-rettigheder.

Aids-sagen har igennem historien bragt selv de mest forbenede modstan-dere af frisind og rettigheder til at samarbejde med repræsentanter for særligt udsatte grupper såsom stofbrugere, sexarbejdere og homoseksuelle.

Det danske bidrag til at bremse hiv-epidemien globalt og vore nationale erfaringer med hiv-forebyggelse blandt MSM er et ideelt udgangspunkt for effektivt at støtte lokale homo- græsrødders hiv-forebyggelse.

Vi ser gerne, at dansk bistand omlægges med henblik på øget støtte til homo-NGO’ers hiv/aids arbejde i Syd og vi bidrager gerne hertil med vore erfaringer og metoder fra nu mange års arbejde i felten.

De bedste hilsner
Henriette Laursen, direktør

Se også telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/19-08-12/friis-bach-vil-hj-lpe-foreninger-der-st-tter-ugand

Fakta-ark

• Mænd som har sex med mænd (MSM) i lavindkomstlande er i gennemsnit 19 gange mere sandsynligt hiv-smittede end den generelle befolkning (i nogle lande helt op til 100 gange mere sandsynligt)
• Mindre end èn ud af 20 mænd, der har sex med mænd, får relevant hiv-information og services (her skriver Global Fund skriver en ud af ni)
• Knap 80 lande kriminaliserer sex mellem mænd
• I Malawi er 21,4 procent af MSM smittet med hiv mod 12 pct. af den generelle befolkning og 95 pct. af MSM er ikke klar over deres hiv-status
• 60 pct. af MSM har også sex med kvinder
• I Zambia er 1/3 af MSM smittet med hiv mod 14,3 pct. for befolkningen som sådan
• I Tanzania er risikoen for at have hiv dobbelt så stor hos MSM som hos befolkningen som helhed

AIDS-Fondet har projekter i Uganda, Malawi og Nepal, hvor man arbejder sammen med og støtter lokale MSM-organisationers indsats mod hiv/aids.