Muslimske og kristne religiøse ledere kunne næppe have valgt bedre tidspunkt for deres dialogmøde i København den 26.- 28. september — et dialogmøde, der på fredelig vis skal revolutionere samarbejdet mellem kristne og muslimer.
Fokus er nu igen på vestlige mediers pressefrihed og dermed ret til at vise tegninger, der er islam-kritiske og muslimers voldelige demonstrationer mod hvad de opfatter som provokation og krænkelse.
Dialogmødet i København – ”Danish-Arab Dialogue Conference” – for muslimske og kristne religiøse ledere fra Mellemøsten og Danmark er anden del af en dialog, der skal skabe bedre forståelse mellem kristne og muslimer.
Den første konference-del fandt sted i Beirut i maj, og her vedtog man en fælles erklæring om emner som troen på Gud, etik, religiøs frihed og religioners rolle på tværs af kontinenter med et løfte om forpligtelse til at fremme forståelse for religiøs ligeværd.
I København bygger man videre på erklæringen fra Beirut, men vil gå et skridt videre og forsøge at nå til enighed om en gensidig forpligtelse til, at flertallet støtter mindretallet i Danmark og i Mellemøsten på tværs af religiøse skel.
Kirker og moskeer i spil
”Vi vil gerne vise, at troende mennesker – uanset deres religion – kan arbejde sammen. Jeg glæder mig til at se, hvordan vi kan flytte et fokus fra dialog som blot ord til faktisk også at se på, hvordan vi kan forpligte os som majoritets- og minoritetsreligioner i så forskellige sammenhænge som Danmark og Mellemøsten”, siger Dr. Asmat Mojaddedi, formand for Muslimernes Fællesråd i Danmark i en pressemeddelelse om konferencen.
”Når vi mødes i København vil vi se på, om vi kan nå så langt, at vi kan forpligte hinanden på både at støtte og forsvare hinanden og at samarbejde om konkrete projekter for den andens skyld, som f.eks. opførelsen af kirker og moskeer”, siger Anders Gadegaard, formand for Danske Kirkers Råd og domprovst i København.
I en dansk kontekst vil en gensidig forpligtelse om, at det religiøse flertal støtter minoritets-religioner eksempelvis betyde, at den danske folkekirke skal og bør bakke op om et længe næret ønske blandt muslimer i Danmark om at opføre en moske i København, hedder det i pressemeddelelsen.
Tilsvarende vil en gensidigt forpligtende aftale betyde, at de muslimske flertal i Mellemøsten må støtte de kristne mindretal i regionen.
Karen Hækkerup taler
Konferencen er arrangeret af Danske Kirkers Råd og Muslimernes Fællesråd i Danmark i samarbejde med Arab Group for Muslim-Christian Dialogue og er støttet finansielt af udenrigsministeriet.
Konferencen åbner den 26. september kl. 9.00-13.00 i Landstingssalen på Christiansborg.
Her vil bl.a. Social og Integrationsminister Karen Hækkerup og formand for Kirkeudvalget Karen Klint holde taler. Desuden vil der være oplæg ved Tareq Mitri fra Libanon, som netop er blevet udpeget som FNs særlige udsending til Libyen, professor Jørgen S. Nielsen og den syriske Sheikh Mohammed Al-Yaqoubi.
Fælleserklæring fra Beirut m.m. på www.dialogue2012.org.
I Kalenderen findes konferencens program.
For yderligere information: Domprovst Anders Gadegaard, Danske Kirkers Råd: 33 14 74 32, Mustafa Gezen, talsmand for Muslimernes Fællesråd: 53 61 23 40. Pressekontakt: Lotte Dahlmann, pressekoordinator: 23 63 64 43