KOMMENTAR Af Thomas Ravn-Pedersen En idealistisk u-landsfrivillig startede og sluttede Obamas kunstværk af en tale til åbningen af FNs generalforsamling i New York. Det var fortællingen om amerikaneren Chris Stevens, der havde startet sin karriere som u-landsfrivillig i Marokko. Og som endte sine dage som udsendt amerikansk diplomat i Benghazi i Libyen. Obama brugte historien om Chris Stevens til en af sine helt store fortællinger om, hvad det er menneskeheden mere end nogensinde har brug for i disse år. Brobygning. Fredelig sameksistens. Respekt for hinandens religioner og kulturer. Men også at vi skal stå fast på vores grundlæggende værdier, der giver hvert enkelt menneske ret til et liv i frihed, værdighed, retfærdighed og med åbne muligheder. Jeg fulgte Obamas tale på den danske FN mission i New York. På storskærm i et rum med folketingsmedlemmer, der ikke havde været så heldig at få adgangskode til selve plenarsalen med den berømte grønne marmor talerstol. Og fra Enhedslisten til Dansk Folkeparti sad vi der næsten andægtigt og lyttede til verdens mægtigste mand. Som citerede righoldigt fra Gandhi til Mandela. Og som min datter bagefter bemærkede – om nogle år vil vi formentlig skulle til at citere Obama. Når Obama taler, tryllebinder han – og det kan godt være, at det meste af hæderen skal gå til Obamas formidable taleskriver Jon Favreau. Men det er Obamas statur, hans mimik, hans retorik, der griber os, så hårene ind imellem rejser sig. Obama kan om nogen udtrykke hvad visionen om De forenede Nationer gå ud på. Selvom der kun er seks uger til det amerikanske valg præsterede Obama at levere mere end hvad indenrigspolitikken krævede. Flere gange kiggede han indtrængende ud på forsamlingen af statschefer og opfordrede til sammenhold mod vold og ekstremisme. Obama sagde, at det, der giver ham allermest håb, er mødet med mænd, kvinder og børn rundt om i verden. Af forskellige racer, med forskellige tro, fordi de minder ham om, at for hver vred gruppe, der vises på tv, er der milliarder af mennesker på kloden, der deler de helt universelle håb og drømme for dem selv og deres børn, og kom så med en af de stærke sætninger, der kunne blive citater for eftertiden: “They tell us that there is a common heartbeat to humanity”. Og “Together, we must work towards a world, where we are strengthened by our differences, and not defined by them.” Skønt at opleve at vi i dette rum for en stund kan glemme politiske uenigheder og være fælles i vores beundring af en mand, der trods at han også er øverstkommanderende for verdens største hær, prædiker fred. Sameksistens. Mangfoldighed. Menneskelighed. Det var det, Obama også fortalte om til åbningen af FNs 67. generalforsamling. Thomas Ravn-Pedersen er sekretariatsleder og leder af MDG-kampagnen, NGO Forum – Verdens Bedste Nyheder
Relaterede artikler
Fondene betaler – nogen kvaler?
“Rigtig mange fonde kan godt lide at bruge deres penge på ting, hvor de kan være sikre på, hvilke resultater…
De sidste vindere af Nairobi-prisen er fundet
Efter 48 års virke lukker og slukker Nairobi-klubben med tildelingen af to ærespriser til henholdsvis Dansk PEN & Mille Rode…
Nødråb fra et presset civilsamfund: “Vi svigter vores ansvar”
Ved Morten Nielsen på vegne af 86 danske mindre udviklingsorganisationer (se bunden af indlægget) Vi svigter civilsamfundsorganisationerne i det Globale Syd.…
Uden mærkbare resultater kan næste valg blive enden på den store fredsaftale
Merete Hansen er selvstændig konsulent og Mogens Pedersen har været Danmarks ambassadør i Bolivia og Colombia, foruden i flere afrikanske…
Klassisk udviklingspolitik er også pragmatisk
Det polske Europa-Parlamentsmedlem Robert Biedron fra Socialist-gruppen er næstformand i det udviklingspolitiske udvalg. Hvad bliver din gruppes fokus i den…
Danske gymnasielever støtter Zimbabwes glemte unge: ”Vi forsøger at blive hørt, men ingen hører os”
Den 20. november holder Danmarks gymnasieelever fri. Eller, fri fra skole, i hvert fald, når oldtidskundskab og matematik for en…
Gymnasieelever gik glip af besøg fra Kenya: “Visum-afslag viser, regeringen ikke tror på ligeværd med Afrika”
Svendborg Gymnasium var en af de danske uddanelsessteder, der gik glip af et besøg fra Kenya i august. En gruppe…
Chef i største ngo fra det Globale Syd: „Det er på tide at give mere plads til organisationer, der er tættere på problemet”
”Mange velgørende organisationer er meget formålsdrevne, men ikke særlig ambitiøse. BRAC er indbegrebet af grundlæggerens kultur, idet vi er missionsdrevne,…
Klimakrisen er en sundhedskrise
Mette Lybye, sekretariatsleder for Alliancen for Global Sundhed, Lars Christian Østergreen, direktør for AIDS-Fondet, & Majbrit Berlau, generalsekretær for Sex…
Ny international chef i Dansk Folkehjælp
Dansk Folkehjælp udvider den internationale afdeling med Niels Vestergaard Knudsen i en nyoprettet chefstilling. 48-årige Niels Vestergaard Knudsen kommer til…
Valutafondstildelinger gik til rige lande uden behov, ikke til de fattige og forgældede
Verdens fattigste lande mangler ikke blot penge til klimaindsatser. De mangler generelt både fremmed valuta og lånemuligheder, og de er…
Klimarådgiver på vej til COP29: ”Hvorfor taler vi SÅ meget om det individuelle klimavalg?”
Katrine Ehnhuus er seniorrådgiver i Mellemfolkeligt Samvirkes Center for Bæredygtig Finans. Hvad fylder i dit arbejde lige nu? ”Mit arbejde…