Af Lis Garval, U-landsnyt.dk
Det sker i alle lande: Ældre bliver en stadig større del af befolkningen. Det er en mega-tendens, som ændrer økonomier og samfund over hele verden. Og der er grund til at fejre, at ældre i 2050 vil udgøre 2 milliarder.
Det er konklusionen i rapporten ”Agening in the Twenty-First Century: Celebration and a Challenge” fra UNFPA og HelpAge International, der offentliggøres i dag mandag på den internationale ældredag.
Som det også fremgår af titlen er den hastigt voksende ældrebefolkning også en udfordring, men rapporten siger et endegyldigt farvel til ”ældrebyrden”. Den viser, hvilken produktivitet og lederskab dem over 60 år står for.
58 millioner 60-årsdage
Ældre mennesker er verdens hurtigst voksende befolkningsgruppe.
Hvert eneste sekund er der to mennesker i verden, som kan fejre deres 60 års fødselsdag — hvilket er næsten 58 millioner 60-årsdage om året.
I dag er omkring en af hver ni i verden over 60 år eller mere. Fremskrives udviklingen, vil en ud af hver fem i 2050 være over 60 år.
I 33 lande er den forventede levealder i dag over 80 år, mens det for blot fem år siden var tilfældet i 19 lande.
I dag er det kun i Japan, at den ældre befolkning udgør mere end 30 procent af befolkningen. I 2050 ventes det, at 64 lande har en ældrebefolkning på mere end 30 procent eller mere.
Denne demografiske ændring betyder endeløse muligheder, da en socialt og økonomisk aktiv og sund aldrende befolkningen kan bidrage ligeså endeløst til samfundet, hedder det i rapporten, der lyser af positivitet: Der er ikke mange grænser for, hvad de over 60-årige kan bidrage med.
Hvis udviklingen gribes rigtigt an, kan både nuværende og kommende generationer høste frugterne af den forlængede levealder.
Men rapporten glemmer ikke de sociale, økonomiske og kulturelle udfordringer, der skabes af en så hastigt voksende ældrebefolkning – udfordringer for den enkelte over 60 år, familie og samfund
Og den skjuler heller ikke, at mange ældre diskrimineres på mange måder. Ikke mindst ældre kvinder udsættes for diskrimination, når det gælder adgangen til arbejde og sundhed. Dertil kommer, at de ofte nægtes ejendoms- og arveret.
Hvis den kendsgerning, at vi bliver ældre, kan kaldes ”en triumf for udviklingen” må der nødvendigvis politisk vilje til at sikre, at længere levealder betyder øgede muligheder for alle, fremgår også.
2 milliarder ældre i 2050
Rapporten finder det uacceptabelt, at millioner af ældre og gamle mennesker fortsat lever i yderste fattigdom, uden sikkerhed for indkomst, uden sundhed og uden adgang til basale serviceydelser og uden at kunne nyde deres menneskerettigheder.
I 1950 var der 205 millioner på 60 år eller mere i verden. I 2012 er tallet steget til næsten 810 millioner, og det ventes at stige til 1 milliard i løbet af de næste ti år og være fordoblet til 2 milliarder i 2050.
Der er store regionale forskelle på ældregruppernes størrelse i 2012: I Afrika er 6 % af befolkningen 60 år eller mere, i Latinamerika er det 10 %, i Asien 11 %, i Oceanien 15 %, i Nordamerika 19 % og 22 % i Europa.
I 2050 ventes det, at ældregruppen i Afrika er vokset til 10% sammenlignet med 24 % i ASIEN, 24 % i Oceanien, 25 % i Latinamerika, 27 % i Nordamerika og 34 % i Europa.
Kvindernes ældst
Globalt er kvinderne de fleste i ældregruppen. For hver 100 kvinder over 60 år er der kun 84 mænd. Og for hver 100 kvinder over 80 år er der kun 61 mænd.
Det kan virke besynderligt, da kvinder globalt betragtes som mest udsatte for diskrimination, når det gælder arbejde og sundhed og almindelige rettigheder. Men ældre mænd, særligt når de ikke længere er arbejdsdygtige, bliver sårbare med svagt socialt netværk.
Mænd og kvinder oplever også klart alderdommen forskelligt, og det har betydning for ældrepolitik, ligesom det er nødvendigt ikke at betragte ældre generationer som en homogen gruppe.
Prioriteter
Rapporten foreslår 10 prioriteter, der skal maksimere de muligheder, som den voksende ældregruppe giver.
Blandt dem er, at man skal udvikle en ny rettighedsbaseret kultur omkring ældre og arbejde for en holdningsændring til alderdom og ældre mennesker, fra at se dem som velfærdsmodtagere til aktive bidragsydere til samfundet.
Re-invention of societies
FN´s generalsekretær Ban Ki-moon siger i sit forord til rapporten blandt andet:
“These demographic changes will affect every community, family and person. They demand that we rethink how individuals live, work, plan and learn throughout their lifetimes, and that we re-invent how societies manage themselves.”
“This year marks the 10th anniversary of the adoption of the Madrid International Plan of Action on Ageing. As the proportion of older persons in society grows, the bold vision it put forward — of building a society for all ages – is more relevant than ever.”
Longevity is a public health achievement, not a social or economic liability.
Friis Bach om ældres rettigheder
ÆldreSagen og Folkekirkens Nødhjælp har i dag mandag – på ældredagen – arrangeret en høring om ældres rettigheder i et globalt perspektiv.
Udviklingsminister Christian Friis Bach holder hovedtalen om ”Ældres rettigheder i Strategien for Danmarks Udviklingssamarbejde.”
Læs mere om programmet i Kalenderen
”Agening in the Twenty-First Century: Celebration and a Challenge” kan hentes på UNFPAs hjemmeside
http://www.unfpa.org/public/