Nigers udenrigsminister på besøg: Vi har det svært

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Nigers udenrigsminister Mohamed Bazoum mødtes torsdag med danske u-landsorganisationer på Caritas Danmarks hovedkontor i København for at drøfte den aktuelle situation med tilbagevendende kriser og den skærpede sikkerhedssituation i det vestafrikanske Sahel-land.

”Udenrigsministeren lagde ikke skjul på, at situationen er vanskelig. Udviklingen er presset af tørke og en vanskelig sikkerhedssituation på en og samme tid, hvor flygtninge strømmer ind over grænsen fra Mali. Samtidig er Niger en skrøbelig stat, hvor demokratiet ikke er stærkt forankret”.

Det siger generalsekretær Jann Sjursen fra Caritas Danmark, der var vært for mødet. Care Danmark, Red Barnet, Røde Kors og Venskabsforeningen Danmark-Niger deltog desuden på NGO-siden.

”Der er ingen tvivl om, at der er hårdt brug for, at Danmark styrker samarbejdet med Niger både humanitært og udviklingsmæssigt. Og det var da også, hvad ministeren opfordrede til, idet han understregede, at ikke mindst engagementet fra NGO-siden er vigtig for at opbygge et styrket civilsamfund i Niger og derigennem også styrke demokratiet”, slutter Sjursen.

Hjemsøgt region

Befolkningen i Sahel-bæltet – som strækker sig på tværs af det Afrikanske kontinent syd for Sahara – er hårdt ramt af tørke. Høsten er fejlet og fødevarepriserne steget eksplosivt.

Det gør det svært for den i forvejen hårdt trængte befolkning at brødeføde sig. Det vurderes, at mere end 12 millioner mennesker i Niger, Mali, Mauretanien, Tchad, Burkina Faso og Senegal er truet af mangel på fødevarer.

Militærkup og væbnede konflikter


I foråret var Nigers naboland Mali udsat for et militærkup, og det nordlige Mali er præget af væbnede sammenstød mellem oprørere og regeringshæren.

De mange våben, som er i omløb i landene syd for Sahara efter Libyens sammenbrud, forværrer yderligere sikkerhedssituationen i regionen. Konflikten i Mali har sendt flere hundrede tusinder på flugt i landet og til nabolandene.

Mange er flygtet til Tillabéry-regionen i det vestlige Niger, som i forvejen er hårdt ramt af fødevarekrisen i hele Sahel-bæltet.

Caritas støtter årligt udviklingsaktiviteter i Niger for fem millioner kroner via Caritas Niger (CADEV) og menneskeretsorganisationen ANDDH.

Desuden har Danida tildelt Caritas en bevilling på 5,25 millioner kr., som skal styrke modstandskraften blandt 7.000 maliske flygtninge og 3.500 beboere fra lokalsamfundet i den vestlige del af landet samt bruges til akut nødhjælp.

Danmark styrker indsatsen i Sahel


Mohamed Bazoums besøg i Danmark er foranstaltet af Danida med henblik på at styrke det bilateral samarbejde mellem Danmark og Niger. Danmark har netop doneret 125 millioner kroner i bistand til Niger udover de 600 millioner, som Danida allerede har afsat.

De danske millioner skal hjælpe med at skabe fred og stabilitet i Sahel og bekæmpe terrorister og væbnede banditter, der organiserer illegale transporter af mennesker, våben og narko gennem de store ubevogtede ørkenområder til Europa.

Yderligere oplysninger hos:
Toke Nyborg, kommunikationskoordinator i Caritas,
mobil 61 33 91 61 eller e-mail: [email protected]
eller Caritas’ generalsekretær Jann Sjursen
mobil 30 26 49 01 og e-mail: [email protected]

Se også www.caritas.dk