FN er ikke nok: Klimaminister vil kæmpe land for land

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Regeringen mener, at Danmark skal kæmpe for klimaet land for land og vil gå meget mere direkte frem, når kulkraft og olie skal forvandles til vindmøller og solceller, skriver DR online fredag.

“Vi er simpelt hen nødt til at påvirke nogle af de store lande, som udleder meget CO2, til at få omlagt deres energisektor. Derfor har vi nu indledt en række strategiske samarbejder med Kina, Vietnam, Mexico og Sydafrika, siger klimaminister Martin Lidegaard (R) fredag.

“Vi har i mange år brugt mange kræfter og meget krudt på at skubbe til de internationale klimaforhandlinger i FN. Det vil vi fortsætte med – men den strategi kan ikke længere stå alene”, lægger han til.

Dermed bryder klimaministeren med strategien om at forhandle med alle verdens lande på en gang i FN, sådan som det eksempelvis skete på det store – og fejlslagne – klimatopmøde, COP 15, i København i december 2009.

“Det er helt åbenlyst for mig, at FN-sporet ikke kan stå alene. Vi bliver også nødt til at ændre de enkelte landes politikker”, siger Lidegaard til DR Nyheder og fortsætter:.

“Sidste år blev man enige om at lave en ny klimaaftale i 2020. Men faktisk skal vi toppe verdens udledning af CO2 inden 2020”.

“FN har ikke spillet fallit, men vi bliver nødt til at supplere den diplomatiske indsats med en mere praktisk og teknologisk og erhvervsrettet indsats. Det drejer sig om lande, der står foran en økonomisk vækst – og hvor udledninger vil blive hundrededoblet i de næste 10 år”, anfører Lidegaard.

“Vi kan sige: Vi ved, hvordan man laver grønner energisystemer, uden at de bliver dyrere. Og I bliver mindre afhængige af de fossile brændstoffer, som stiger i pris hele tiden”, slutter han.