Ugandas presse gik i haserne på regnskabschefen

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

KOMMENTAR

Af Ole Stage

De små fisk i svindelsagen i Uganda er sendt på tvungen ferie. Bagmændene håber nok, at sagen dysses ned, men pressen og parlamentet lader dem næppe slippe.

Det var en intern magtkamp i Ugandas statsministerium – Office of the Prime Minister (OPM) – mellem regnskabschefen og departementschefen, der førte til afsløringen af den massive svindel med donormidler, som beskrevet i U-landsnyt.dk. (http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/26-10-12/uganda-s-dan-stjal-embedsm-ndene-fra-de-fattige).

Sandsynligvis har regnskabs-chefen raget til sig selv ud over alle grænser, så departe-mentschefen besluttede at fyre ham.

Pressen gik ind i sagen og viste billeder af regnskabs-chefens luksusvilla med 100 værelser (!) og berettede, at han for nogle år tilbage var blevet fyret fra et andet ministerium for en tilsvarende sag.

I Uganda er et normalt, at man blot fyrer folk, der bliver anklaget for korruption.

Den nu tidligere regnskabschef svarede imidlertid igen med beskyldninger om at departementschefen og mange andre ledende medarbejdere i ministeriet også var korrupte, og pressen offentliggjorde lister over ledende medarbejdere, der havde fået overført meget store beløb til deres private konti.

Ugandas Rigsrevision gik i så ind i sagen og offentliggjorde den rapport, som påviser massiv svindel med donormidler. Over de sidste to år har fire donorer (Irland, Norge, Sverige og Danmark) givet ministeriet 150 millioner kroner til genopbygningen af Norduganda.

Men størsteparten af disse penge, 90 millioner kroner, er blevet misbrugt. (se http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/25-10-12/ugandas-rigsrevision-afd-kker-stor-svindel-med-bis)

Pengene er blevet overført til nogle skjulte konti (oprindelig oprettet til projekter, som for længst er afsluttede), som ikke eksisterer i statsbudgettet og hvor man har kunnet skalte og valte efter forgodtbefindende

Rapporten viser, at alle normale kontrolmekanismer er blevet sat ud af kraft fordi folk i Finansministeriet og i Nationalbanken, Bank of Uganda, har været dybt involverede i svindelen.

Ministeriet har sandsynligvis gennemført visse aktiviteter for pengene så som traktorpløjning for bønder i nord, men de 32 millioner kroner, man har betalt for dette, er der ikke blevet redegjort for, så de skyldige har helt sikkert selv fået størstedelen af pengene. Man har overført store beløb til private konti og store beløb er blevet hævet i kontanter, uden dokumentation for, hvad pengene er brugt til.

Den forhenværende regnskabschef har foretaget et væld af ulovlige transaktioner og har sandsynligvis forfalsket departementschefens underskrift.

Men rapporten viser klart, at departementschefen og andre ledende medarbejdere også har været dybt involveret. Rapporten viser bl.a. at chefen har autoriseret transaktioner fra de ’skjulte’ konti, som ikke eksisterer i statsbudgettet.

En række medarbejdere i OPM har modtaget store beløb på private konti og har gang på gang hævet store beløb i kontanter fra de ’skjulte’ konti. Men de har nok bare været ’redskaber’ for de egentlige bagmænd.

Hvem de egentlige bagmænd er, kan man kun gisne om. Men det er en kendt sag, at departementschefen er tæt på præsidentens familie og at regnskabschefen er tæt på premierministeren …

De involverede og deres bagmænd håber utvivlsomt, at sagen kan dysses ned, og at man om nødvendigt kan nøjes med at ofre nogle af de mindre fisk og lade sagen gå i glemmebogen.

Præsidenten har netop sendt de små fisk, som er nævnt i rigsrevisionens rapport, på tvungen ferie.

Men forhåbentlig har man forregnet sig for, pressen holder sagen varm ved næsten dagligt at bringe nye afsløringer og donorerne er rasende og vil utvivlsomt kræve, at der nu bliver ryddet op i OPM og at departementscvhefen bliver fyret.

Men den afgørende faktor bliver nok parlamentet. Selv om regeringspartiet, NRM, har absolut flertal i parlamentet gør en gruppe yngre veluddannede medlemmer indenfor NRM ofte fælles sag med oppositionen.

Specielt når det drejer sig om magtmisbrug og korruption, kan præsident og regering ikke regne med parlamentets støtte. Man kan derfor se frem til skarpe reaktioner når Rigsrevisionens rapport inden længe bliver behandlet af parlamentets Public Affairs Committee.

Det gode i denne ellers triste sag, hvor store midler af stjålet fra Ugandas aller fattigste i nord, er, at en del af samfundets institutioner faktisk fungerer, som de skal:

Rigsrevisionen har lavet en skarp rapport og offentliggjort den. Pressen har hele tiden forholdt sig kritisk til sagen. Og så venter vi på, at parlamentet kommer på banen.

Ole Stage er konsulent, manager og partner i Dnet Consult. Han har det sidste par år arbejdet med programmet for genopbygning af Norduganda