En EU-lov, der gør handel med illegal træ ulovligt, sikrer ikke bæredygtigt træ i Danmark ifølge WWF Verdensnaturfonden. Danmark er bagefter med bæredygtigt træ i forhold til vore nabolande, skriver organisationen i en pressemeddelelse torsdag.
Ifølge miljøminister Ida Auken (SF) bør de grønne organisationer fejre den nye EU-lov om handel med træ, som går på at stoppe handlen med ulovligt træ, skriver Verdensnaturfonden i en pressemeddelelse torsdag.
Handlen med ulovligt træ er et stort problem for miljøet, lokalbefolkninger, regeringer og de firmaer, som handler med lovligt træ.
Ifølge en rapport fra FN og Interpol er omkring 90% af alt træ fra regnskoven ulovligt, og ifølge Miljøministeriet bliver der internationalt handlet for omkring 170 mia. kroner tømmer. Loven træder i kraft 3. marts 2013.
Men lovligt træ er ikke lig med bæredygtighed, og det var lovlighed og bæredygtighed, som festen oprindeligt blev solgt på.
Bæredygtigt træ er stadig et valg
I Danmark har vi tidligere ikke haft regler for dette område og både virksomheder og staten har kunnet handle med ulovligt fældet træ ureguleret.
Dette bliver ændret med den nye lov, idet den ulovliggør handlen med ulovligt træ, ligesom det gør det nemmere at gribe ind overfor virksomheder, inklusiv staten, som handler med ulovligt træ. Men som sagt er lovlighed ikke lig med bæredygtighed.
Når træ er bæredygtigt betyder det, at der ikke fældes mere end at skoven kan reproducere det, der tages hensyn til lokalbefolkningen, dyre- og plantelivet, og arbejderne i træindustrien har ordentlige forhold. Træ, som er lovligt fældet, kan være bæredygtigt, men er det ikke altid.
Virksomheder for bæredygtigt indkøb
Inden for de private virksomheder er der tegn på ambitioner inden for området: således er der her for nyligt blevet lanceret et netværk, ”Vi køber miljøet – Et netværk for indkøb med omtanke”, for private virksomheder, som ønsker at forbedre deres miljøindsats i forbindelsen med deres driftsindkøb.
Netværket er lanceret af Miljømærkning Danmark og allerede er store firmaer som Danske Bank, Nykredit, Rambøll og Grundfos med i det.
Dansk lov bagud i forhold til andre lande
Også i udlandet ser vi større ambitioner. Både i Tyskland, England, Frankrig og Holland er det et krav til det offentlige at træet skal være bæredygtigt.
Læs pressemeddelelsen her: http://www.wwf.dk/?3003/Bredygtighed-stadig-ikke-et-krav