Palæstinas mand i Danmark: Derfor betyder FN-status noget

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

“Vi har status som et folk, der lever under besættelse. Vi ønsker at få status som en stat, der er besat. Det er en stor forskel i forhold til international lov (folkeretten)”. Sådan forklarer palæstinensernes diplomatiske repræsentant i Danmark, hvorfor Palæstina ønsker en stærkere position i FN.

Amro Alhourani uddyber det lørdag overfor Berlingske med, at “i realiteten overlader det internationale samfund det til israelerne at bestemme, hvad der skal ske. Israel er en del af en forhandling, men samtidig er Israel dommer”.

Palæstinenserne har p.t. observatørstatus i FN. Med det forslag, der på forhånd er flertal for, når FNs generalforsamling stemmer om det på torsdag, vil de få status som “ikke-medlem observatør” eller “statslig observatør”.

Amro Alhourani anfører overfor Berlingske, at “vi opnår ikke selvstændighed af den grund. Men vi vil få adgang til alle FNs organisationer, blive behandlet som en stat i striden om de jødiske bosættelser, og vore fanger i Israel får status af krigsfanger”.

“Desuden bliver det lettere for Danmark og andre lande at anerkende staten Palæstina bilateralt”, lægger han til.

Han siger, at det har 132 lande allerede gjort.

Amro Alhourani bekræfter overfor avisen, at det tillige betyder, at Palæstinas selvstyre-myndigheder kan indbringe Israel for Den Internationale Straffedomstol (ICC) bl.a. for at få den israelske regering retsforfulgt for dens tilladelser til bosættelser på Vestbredden af Jordan-floden, hvor der i dag bor flere hundredtusinde jødiske nybyggere.

Ifølge Alhourani er det en af den israelske regerings største bekymringer ved udsigten til en forestående opgradering af palæstinensernes status i verdensorganisationen.

For at blive anerkendt som observatørstat skal der være mindst 2/3 flertal i FN’s Generalforsamling, skriver DR online søndag.

Her har de fem permanente medlemmer i Sikkerhedsrådet ikke vetoret og kan derfor ikke forhindre en vedtagelse.

Selv med en opgraderet observatørstatus i FN vil palæstinenserne hverken få stemmeret eller blive fuldgyldigt medlem af organisationen,