Atter engang: Tintin er ikke racist

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

”Tegneserien “Tintin i Congo” indeholder ikke racistiske kommentarer og er ikke et ‘ondt’, værk”. Det var konklusionen i sidste uge fra en appelret i Bruxelles.

Sagen om Tintins angivelige racisme blev oprindeligt rejst tilbage i 2011 af Bienvenu Mbutu Mondondo og den franske organisation CRAN (Conseil Représentatif des Associations Noires), der repræsenter borgere med afrikansk baggrund. Den gang endte sagen med en frikendelse af Tintin, og denne frikendelse er altså nu er blevet stadfæstet – skriver de belgiske medier.

Tintin i Congo er historien om den unge reporters rejse gennem i datidens Belgisk Congo. Undervejs hjælper og irettesætter han de afrikanere han møder og nedlægger store mængder vildt på fantastiske måder. Mondondo kritiserede tegneseriens karikerede fremstilling af barnlige, uvidende indbyggere i kolonien, som efter hans og CRANs mening fastholdt racistiske forestillinger.

Denne nedvurdering af afrikanernes mentale evner fik for nylig fik svenske bibliotekarer til at stemple tegnserien som uegnet for svage sjæle. Noget lignende var ønsket fra CRANs side, der ønskede et forbud mod salg af tegneserieklassikeren.

Kan fortiden forbydes?
Over for dette syn stod den holdning, som tegnserien er blevet mødt med i for eksempel Danmark, da den få år siden udkom i dansk nyoversættelse. Her hæftede de fleste anmeldere sig ved at tegnserien ud over at være elementært underholdende fremstod som en dokumentation af datidens europæiske forestillinger.

På samme vis har de belgiske dommere valgt at se Tintin som udtryk for en anden tid, hvor koloniale stereotyper var udbredt. Retten pegede på, at det ikke var forfatteren Hergés hensigt at tilskynde til had mod Congos befolkning eller andre, og at bogen bar præg af, at forfatteren ikke havde besøgt landet.

Dommerne pegede desuden på, at et forbud mod Tintin også måtte ramme værker af andre af fortidens forfattere, blandt andre oplysningsfilosoffen Voltaire, der gav udtryk for fordomme mod jøder og afrikanere.

“Hergé skabte blot et skønlitterært med det ene formål at underholde sine læsere. Han anvender oprigtig og venlig humor “, konstaterede retten ifølge avisen La Dernière Heure.