En stor del af majsforsyningen i Kenya går hvert år tabt på grund af dårlige opbevaringsforhold. Det vil Ingeniører Uden Grænser og partnere nu råde bod på, skriver IUG i en pressemeddelelse.
Projektet er finansieret af Bill og Melinda Gates Foundation som et bidrag til bedre fødevaresikkerhed i Afrika.
Det omfatter dels opbevaring af majs hos fattige bønder, hvor kornbiller kan æde en stor del af høstudbyttet, dels opbevaring af forædlet majssæd, der anvendes i projekter om fremavl af bedre og mere modstandsdygtige sorter.
Baggrunden for projektet er en henvendelse fra Gates Fonden, som giver store bidrag til støtte for bedre fødevaresikkerhed i fattige lande og med støtte fra Velux Fonden gennemførte Ingeniører Uden Grænser (IUG) tidligere i år en forundersøgelse i Kenya.
Det er resultatet af den indsats, der nu danner baggrund for Gates Fondens støtte til det videre arbejde. Det samlede budget for denne næste fase er 160,000 USD.
Biller æder høsten
Afrika plages af en kornbille fra Amerika, som gør, at traditionelle opbevaringsmetoder resulterer i store tab.
Billerne kan efter sigende æde op til halvdelen af høsten, og det eneste alternativ hertil er lige nu at sælge den til en lav pris, inden billerne fortærer den.
For fattige bønder er det jo ikke en holdbar løsning, men det er det derimod at opbevare majsen i lufttætte beholdere, såkaldte mikro-siloer, som IUG med støtte fra fonden nu vil videreudvikle med henblik på at reducere risikoen for at majsen fordærves.
Bedre kølerum
Omstilling til dyrkning af majs og udvikling af bedre høstsorter bidrager væsentligt til at reducere manglen på fødevarer i Afrika, og der er i den forbindelse et tvingende behov for en sikker opbevaring af den såsæd, som indgår i udviklingsarbejdet.
Som det er nu, er der en reel risiko for, at man mister nyudviklede majstyper (gener), og at det bagvedliggende forædlingsarbejde dermed går tabt.
IUG’s undersøgelse viste, at der er en række muligheder for at udvikle bedre løsninger. Det drejer sig især om at få kontrol over temperatur- og fugtforhold på en måde, som ikke er for dyr i anskaffelse og drift, men alligevel er sikker i brug.
IUG vil derfor analysere mulighederne for at bygge bedre kølerum og vise resultatet i praksis ved byggeri af prototyper i Kenya.
De problemer, der her arbejdes med, er ikke alene relevante for andre fødevarer og andre steder i Kenya, men også i andre lande i Afrika og i andre dele af verden. IUG ser derfor store perspektiver i det videre forløb.
For yderligere oplysninger: Projektleder Jørgen Nielsen, tlf. 4581 2999 eller IUG’s formand Steen Frederiksen, tlf. 4848 0885