EU og Singapore enige om grøn frihandelsaftale

Forfatter billede

EU har netop fuldført forhandlinger med Singapore om en ny frihandelsaftale med særlig vægt på samhandlen med grøn miljøvenlig teknologi. Det er EU’s første aftale med et af de sydøstasiatiske lande i ASEAN (Association of South-East Nations).

Inden aftalen kan træde i kraft, skal den bl.a. godkendes af Europa-Parlamentet. Det betyder formentlig, at aftalen først træder i kraft i begyndelsen af 2014, altså om et år.

Aftalen er den næstmest ambitiøse handelsaftale, EU har indgået, efter frihandelsaftalen med Sydkorea, som har været i kraft siden juli 2011.

Singapore er EU’s største samhandelspartner i Sydøstasien og stod med 46 mia. euro i 2011 for 1/3 af de 27 EU-landes samlede varehandel med de 10 ASEAN-lande.

EU er omvendt Singapores største eksportmarked. Samhandlen mellem EU og Singapore voksede med omkring 40 procent fra 2009 til 2011.

Handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) siger:

“Danmark eksporterer årligt for mere end 12 mia. kr. varer og tjenesteydelser til Singapore, og med den nye aftale i hus er der udsigt til øget dansk eksport, hvilket kan bidrage til vækst og arbejdspladser i Danmark. Aftalen vil også betyde forbedringer af samhandelsmulighederne ved at afskaffe eller reducere told og tekniske handelshindringer på andre områder”.

“Vi har under EU-formandskabet i foråret arbejdet for, at EU’s frihandelsaftaler skal fremme netop grøn vækst, så det er glædeligt med denne aftale”.

“Det er den første frihandelsaftale vi laver med et af de sydøstasiatiske lande, og det understreger at vi fra EU’s side ønsker at øge engagementet i regionen. Det er vores håb også at indgå frihandelsaftaler med de øvrige ASEAN-lande”.

“Der er allerede forhandlinger i gang med Malaysia og Vietnam, og jeg håber, at vi snart kan åbne forhandlinger med flere lande i regionen, anfører hun.

Følgende kan nævnes om weekendens afsluttende forhandlinger og aftalen:

• En af målsætningerne havde været at opnå størst mulig overensstemmelse med USA-Singapore frihandelsaftalen, således at EU’s virksomheder kan konkurrere på lige vilkår. Dette er opnået på de fleste områder. På nogle områder har EU dog opnået bedre forhold bl.a. et ambitiøst kapitel om grøn teknologi.
• For indkøb, immaterielle rettigheder (IPR) og geografiske indikationer (GI) samt det maritime område og inden for grøn teknologi vurderes det, at der er opnået en god aftale.
• En investeringsaftale mellem EU og Singapore vil blive færdigforhandlet på et senere tidspunkt.

Yderligere oplysninger hos:
Kontorchef Jakob Brix Tange tlf. 25 28 37 67.