NGO’er beder Obama stoppe arktiske olieboringer efter forlis

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Et forlis ud for Alaskas kyst kunne have fået katastrofale følger, men boreplatformen fra Shell skulle nu være nået sikker i havn. Flere NGO’er mener, at forliset viser faren ved at bore i Det Arktiske Hav og beder nu Obama om at stoppe projektet.

17 NGO’er opfordrer Obama til at droppe planerne om olieboringer i det arktiske hav efter en boreplatform forliste ud for Alaskas kyst, skriver Mongabay.

Som U-landsnyt.dk tidligere har kunne berette var boreplatformen lastet med adskillelige tusinder liter olie.

Et læk ville ifølge Greenpeace udløse en katastrofe i det ufremkommelige arktiske hav, men tilsyneladende lækkede skibet ikke olie.

Shell skriver på sin hjemmeside, at skibet nu er sikkert i havn.

“Vi planlægger og forbereder grundigt med det formål at sikre os, at disse hændelser ikke forekommer. Vi er meget kede af, at det skete”, siger præsident for Shell Oil Company, Marvin Odum.

Han udtrykker samtidigt glæde over den vellykkede bjærgning af fartøjet.

Greenpeace og 16 andre organisationer mener derimod, at denne hændelse sammen med flere andre viser, at olieboringer i det arktiske hav er en rigtig dårlig idé.

“Shell vil bore efter olie i Arktis her til sommer, men oliekoncernen kan ikke engang navigere sikkert under forholdene i det sydlige Alaska”, skriver Greenpeace på sin hjemmeside.

Greenpeace har nu indledt en kampagne for at stoppe projektet i Det Arktiske Hav.

De har blandt andet skrevet et brev til Obama, som alle kan gå ind på deres hjemmeside og skrive under på.

Læs artikel fra Mongabay her: http://news.mongabay.com/2013/0110-hance-arctic-drilling-suspend.html

Læs om Greenpeaces kampagne og brevet til Obama her: http://www.greenpeace.org/denmark/da/Hvad-du-kan-gore/tell-obama/

Læs pressemeddelelse fra Shell her: http://www.shell.com/global/aboutshell/media/news-and-media-releases/2013/kulluk-response-safe-harbour-07012013.html