Dansk politiker-delegation på studietur til Burma på lørdag

Forfatter billede

En delegation på ni danske politikere drager lørdag på en ugelang historisk studietur til Burma efter at det hidtil så lukkede og sanktionsbelagte asiatiske land nu gennemgår et demokratisk opbrud.

Det er Folketingets udenrigsudvalg, der foretager rejsen fra 19. til 26. januar med udvalgsformand, tidl. udenrigsminister Per Stig Møller (K), i spidsen.

Formålet er at få “indblik i den politiske og økonomiske udvikling i landet, og indgå i dialog med de burmesiske parlamentarikere og etniske grupperinger om udviklingen i landet og vejen mod demokrati”, som der står i omtalen af udvalgets rejse på Folketingets netsted.

Det hedder videre:

“Burma har det seneste år undergået en rivende udvikling på det politiske plan, hvilket udvalget med sit besøg vil støtte op om. Danmark er igang med at udforme et nyt bistandssamarbejde med Burma, hvor Folketinget forventes at få en rolle i forbindelse med et kommende samarbejde med det burmesiske parlament. Også dette vil være fokus for rejsen”.

“Burma er en myriade af etniske grupperinger, og udvalget besøger derfor også Shan-staten for dels at besøge bistandsprojekter drevet af danske NGO’er, dels for at møde de etniske mindretal”.

Øget dansk bistand

Danmarks bistand til det fattige og på mange måder tilbagestående land er fordoblet og der er oprettet et dansk repræsentationskontor.

Men er der for alvor åbnet op for en demokratisering efter 50 års militærstyre, spørger dansk forsker i analyse.

Se mere herom i telegrammerne
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/08-01-12/danmark-fordobler-bistand-til-burma
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/10-01-12/danmark-bner-programkontor-i-burma-har-ingen-ambas
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/03-01-13/er-burma-ved-lukke-op

Udenrigsudvalget tæller i alt 29 medlemmer, så det er ikke engang 1/3 af dem, der tager afsted. F.eks. deltager ingen af Venstres to tidl. udviklingsministre, Ulla Tørnæs og Søren Pind (der begge sidder i udvalget).

De ni deltagere er:

Per Stig Møller (K)
Jeppe Kofod (S)
Jacob Bjerregaard (S)
Maja Panduro (S)
Lone Loklindt (R)
Lisbeth Bech Poulsen (SF)
Jakob Ellemann-Jensen (V)
Ellen Trane Nørby (V)
Karsten Lauritzen (V)

De ledsages af udvalgssekretær Gro Iversen og udvalgsassistent Amalie Andresen.

Rejseudgiften er sat til 380.000 kr.