Nu skal en ny og forbedret soldrevet lampe, Little Sun, booste et udviklingsprojekt i Uganda og sikre flere og bedre lamper til udsatte familier, skriver El-handelsselskabet Energi Nord i en pressemeddelelse torsdag.
Siden 2010 har Energi Nord via sit udviklingsprojekt “Lys i Afrika” søgt at skaffe solcellelamper til det østafrikanske land, hvor 80 procent af indbyggerne ikke har indlagt strøm.
Nu indleder det nordjyske energiselskab et samarbejde med den dansk-ejede virksomhed Little Sun, der har udviklet solcellelampen Little Sun.
De to danskere Frederik Ottesen og Olafur Eliasson, som på hver deres felt er eksperter i at udnytte lyset, står bag lampen. Med sin ene LED-pære udsender den nye solcellelampe et lys, der er så kraftigt, at en ugandisk familie vil kunne lyse rummet i sin bolig op med en enkelt lampe.
Med en opladningstid på godt fem solskinstimer har de ugandiske familier mulighed for at få lampen opladet i løbet af dagen. Dermed er de sikret energivenligt og ikke forurenende lys i hytterne, når det bliver mørkt, hvilket det er 12 timer i døgnet.
“Med Little Sun kan vi give familierne i Uganda et forbedret alternativ til den lampe, vi ellers har brugt i projektet”, siger projektleder i Lys i Afrika, Helle Pasgaard, og uddyber:
“Netop dét har været afgørende for at indgå det nye samarbejde. Samtidig er lamperne billigere, og det betyder, at vi i fremtiden kommer til at kunne gøre mere for det samme beløb. På den måde kan vi være med til at ændre hverdagen for endnu flere familier i Uganda”.
Udover at erstatte de eksisterende lamper har Little Sun givet anledning til en udvidelse af projektet.
Energi Nord donerer således 10 kr. for hver solgt lampe til etablering af solcelleanlæg i Uganda. Cirka 1.500 solgte lamper svarer til et solcelleanlæg på en skole.
På den måde bidrager Lys i Afrika direkte til indfrielsen af EU-kommissionens politisk vedtagne beslutning om, at 500 millioner flere mennesker skal have elektrisk strøm i deres hjem. I dag lever hvert femte i verden uden adgang til strøm.
“Vi har en filosofi om, at hjælpen til Afrika skal gives efter princippet ’Trade not aid’, hvilket passer med de tanker, der ligger bag projektet og den måde, Lys i Afrika bliver ført ud i livet på i praksis. Det har været vigtigt for os at udvikle en lampe, der giver godt og stabilt lys og samtidig kan købes til en pris, som familier i eksempelvis Uganda har råd til at betale”, siger direktør i Little Sun, Frederik Ottesen.
Lys i Afrika får alle lamper til Uganda distribueret via græsrodsbevægelsen JEEP Folkecenter. Beløb til Lys i Afrika går ubeskåret til projektet. Energi Nord finansierer administration og markedsføring af projektet.
Om Uganda
Over 80 procent af indbyggerne har ikke adgang til strøm.
Ca. 29 pct. af de ca. 32 mio. ugandesere lever under den internationale fattigdomsgrænse.
Lys i hjemmet kommer fra små petroleumslamper. Lamperne forurener lige så meget som to pakker cigaretter om dagen.
Ved at bruge solcellelamper vil mange luftvejssygdomme kunne undgås hos både børn og voksne.
Brandfare og brandskader mindskes markant, når petroleumslampen erstattes af en solcelle-lampe.
Der er mange eksempler på, at familier også begynder at bruge deres myggenet, som beskytter dem mod malaria, når petroleumslampen fjernes fra hjemmet.
Efter mørkets frembrud gør solcellelampen det muligt at læse lektier, samles i flok i hjemmet eller lave andre håndarbejdesysler = øget livskvalitet for den enkelte og mulighed for en ekstra indtægt.
Når udgiften til petroleum mindskes eller fjernes helt, kan familien få råd til eller spare op til f.eks. mere og bedre mad, husdyr, skolemateriale, tøj, lægebesøg – eller endnu en solcellelampe.
Opnåede resultater indtil nu:
Der er sendt over 12.000 solcellelamper til Uganda – og flere er på vej.
Lys i Afrika har i dag en af Danmarks største Facebook-sider med over 170.000 venner.
Man har introduceret strømproduktet Lys i Afrika-strøm.
Ved køb af produktet betaler Energi Nord 2 øre pr. kWh strøm, kunden bruger, til projektet, uden kunden oplever at få en dyrere elregning.
Om Little Sun:
Little Sun solcellelampen er designet af Olafur Elliason, der bl.a. står bag ”Regnbuen” på toppen af kunstmuseet ARoS i Århus.
Solcellelampen giver lys i ca. 4-5 timer ved fuld opladning.
Lampen skal lade op i ca. fem timer, før den er klar til brug.
Selv på en gråvejrsdag kan solcellerne lade lampen op. Lade-tiden bliver blot længere.
Lampens batteri kan holde i 2½-3 år – svarende til ca. 1.000 opladninger.
Det er muligt at skifte batteriet i lampen. Her hjælper lokalt uddannede elektrikere til.
Lampen er vand- og støvtæt.
Solar panel – 60 x 60 mm mono crystalline solar panel, 0,5 Watt.
Batteri – 3 x 1,2V Ni-MH AAA batteripakke med 600 mA.
LED – Duris E 5 LED fra Osram, bruger 0,5 Watt og giver 40 Lm @ 120 mA.
Om Energi Nord
Energi Nord er et el-handelsselskab, der blev etableret i 2001 af net-selskaberne HEF og Nord Energi.
Det har i dag ca. 230.000 el-kunder, hvoraf hovedparten befinder sig i Nordjylland. Hovedkontoret ligger i Aalborg.
Yderligere oplysninger hos:
Helle Pasgaard, Energi Nord, projektleder for Lys i Afrika,
tlf. 30 18 96 32 eller mail [email protected]
Frederik Ottesen, direktør i Little Sun,
tlf. 40 63 15 75 eller mail [email protected]