DIPD: Banebrydende tværpolitisk seminar i Burma

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Hvordan kan partierne øge kontrollen med statsadministrationen og med militæret? Hvordan kan vi få flere kvinder og unge ind i partierne? Hvad er fordele og ulemper ved de forskellige valgsystemer, særligt i lyset af Burmas etnisk sammensatte befolkning?

Spørgsmålene var mange , da 50 politiske partier fra alle fløje deltog i det første tværpolitiske seminar i Burma (Myanmar) den 19. og 20.februar.

”Det er en historisk og unik begivenhed. Det er første gang, at 50 politiske partier i Burma er mødtes og endda for at drøfte de fælles udfordringer som politiske partier har i reformprocessen,” siger en partileder fra et af landets store partier ifølge en pressemeddelelse fra DIPD (Dansk Institut for Flerpartisamarbejde).

Også iagttagere på seminaret var positivt overraskede. ”Det er en stor fortjeneste at samle så mange partier. Det viser partiernes ønske om at indtage en aktiv rolle i overgangsfasen, og det viser også, at arrangørerne på meget kort tid har vundet deres tillid”,mener Tom Cormier fra International IDEA.

Særligt deltagelsen fra både det militær-støttede regeringsparti (USDP) og det største oppositionsparti National League of Democracy (NLD) er banebrydende.

Men at de mange små demokratiske partier og minoritetspartier deltog bekræftede, at seminaret virkelig var tværpolitisk.

Seminaret var arrangeret af DIPD (Dansk Institut for Flerpartisamarbejde) i samarbejde med partneren NIMD (Netherlands Institute for Multiparty Democracy) og en lokal organisation.

Seminarets tema omkring partiernes rolle i reformprocessen blev belyst af fire internationale resursepersoner, som delte erfaringer fra overgangsprocesserne i Nepal, Indonesien og Sydafrika.

Det skete bl.a. med udgangspunkt i en burmesisk oversættelse af publikationen ”Political Parties in Democratic Transitions”, som DIPD i 2012 udarbejdede som en del af sit program i Egypten.
.
Flere dialogmøder, tak

Flerparti-dialog var dog seminarets mest debatterede tema. ”Vi er overvældede af
interessen for dialog mellem partierne og af deres store påskønnelse af, at
seminaret byggede bro over mange års isolation,” siger den lokale program
koordinator Khin Thazin Myint.

Partierne ønsker flere dialogmøder hurtigst muligt, og det vil DIPD arrangere, i tæt samarbejde med partneren NIMD – og også i samarbejde med andre internationale organisationer, som er aktive i Burma.

DIPDs demokratiprogram fokuserer netop på at facilitere flerparti-dialog og etablere en flerpartiplatform, tilbyde kapacitetsopbygning og træning til de politiske partier samt bistå med at styrke partiernes relationer til civilsamfundet og forståelsen af
mediernes rolle.

Reformproces i nyt lys

Den store deltagelse af de politiske partier sætter reformprocessen i et nyt lys, hedder det i pressemeddelelsen og seniorrådgiver Hanne Lund Madsen uddyber:

”Partiernes store interesse for seminaret er udtryk for, at reformprocessen ikke kun
drives og styres af det tidligere regime. De politiske partier overvejer i stigende grad,
hvordan de kan gøre deres indflydelse gældende – både i parlamentet og gennem samarbejde med civilsamfundsorganisationer. Vi skal huske på, at størstedelen af de politiske partier i øjeblikket ikke er repræsenteret i parlamentet.”

Pressekontakt: Seniorrådgiver Hanne Lund Maden, [email protected], Mobil: 40767527

Se også: http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/05-02-13/burma-alle-partier-har-sagt-ja-tak-men