ZOO tager sensationelt foto af et af verdens sjældneste rovdyr

Forfatter billede

Den smukke og ekstremt sjældne Javaleopard er gået i en fotofælde opstillet af København ZOO i en lille nationalpark i Indonesien, skriver den zoologiske have i en pressemeddelelse torsdag.

Videnskabsfolk gætter på, at bestanden er helt nede på 200-250 eksemplarer. Dermed befinder Javaleoparden sig i den lidet eftertragtede kategori ”kritisk truet”.

Netop øen Java er stærkt befolket og de fleste af leopardens levesteder og naturlige byttedyr forsvinder. Siden 2005 har der været totalforbud mod at jage den. Man frygter, at den vil lide samme skæbne som javatigeren, der uddøde i slutningen af forrige århundrede.

Derfor var det noget af en sensation, da netop en Javaleopard udløste en af ZOOs kamerafælder i Baluran National Park og lod sig forevige.

Alas Purwo er en ganske lille nationalpark på knap 450 km2 i det østlige Java, hvor København ZOO som led i undervisning af lokale parkbetjente har opsat 10 kamerafælder.

Endnu mere spektakulært var det, da ZOOs kamerafælder i samme nationalpark tog et billede af den sorte udgave af Javaleoparden, svarende til, hvad panteren er til den almindelige leopard.

“Fantastisk opdagelse”

ZOOs videnskabelige direktør, Bengt Holst, er stærkt begejstret:

”Det er en fantastisk opdagelse. At vi kan få billeder af begge typer leoparder på så kort tid, betyder måske, at den er mere hyppig, end vi troede”.

“Vi stiller nu flere kamerafælder op, så vi har 50 i alt, og viser det sig, at der er en større population af Javaleoparden i det område, er det rigtigt spændende. Nogle gange kategoriseres dyr som sjældne, fordi det ikke er undersøgt. Derfor er det rigtig vigtigt at finde ud, hvor mange der er,” siger han.

Læs videre og se fotos i de vedhæftede filer på
http://newspublicator.dk/e10/parker/pm/3e5dd3fdef57c563/ot145350/view

Begynd fra: “En leopards territorium kan variere enormt i størrelse, fra tre-fire km2 til….”

Se også (på tysk) om den store kat på
http://wild-katze.org/pardus/leoparden/index.htm?java-leoparden-unique.htm