Rockwool Fonden præsenterer mandag på den danske ambassade i Tanzania et nyt koncept til udvikling af landbrug i fattige egne. Konceptets formål er at øge produktion og indkomstgrundlag hos landets millioner af småbønder.
Selvbestemmelse samtidigt med mere effektivitet er kernen i det nye koncept for udvikling blandt fattige bønder, der præsenteres mandag på den danske ambassade i Tanzanias hovedby Dar es Salaam, skriver Rockwool Fonden i en pressemeddelelse.
Konceptet bygger på pilotprojekter i Tanzania gennem de seneste seks år, idet Rockwool Fonden i 2006 indgik i et samarbejde med RECODA, en tanzaniansk udviklingsorganisation.
Konceptet præsenteres under navnet “RIPAT” (Rural Initiatives for Participatory Agricultural Transformation).
Sammen har de eksperimenteret med lokalt forankrede jordbrugs-teknikker og en nytænkende tilgang til at sprede brugen af nye og forbedrede afgrøder og husdyr blandt småbønder.
Det overordnede formål har været at øge produktionen i landbruget og indkomstgrundlaget for de deltagende bønder.
Øget fødevaresikkerhed
Resultaterne har generelt været gode ifølge Rockwool Fondens evaluering.
Der er bl.a. opnået øget fødevaresikkerhed blandt de deltagende bønder. Der har desuden været spredning af teknikkerne til bønder, der ikke har deltaget i projektet.
Derimod har der ikke været en umiddelbar effekt på typiske fattigdomsindikatorer, såsom bedre gulv eller tag i lerhytterne.
Men de involverede bønder er i høj grad holdt op med at arbejde som daglejere og i højere grad selv begyndt at benytte sig af at ansætte daglejere som hjælp i egen fødevareproduktion.
“En kurv af teknikker”
Metoden har haft fokus på at udlevere en “kurv med teknikker” til bønderne, hvor de selv har kunne vælge, hvilke teknikker, de vil anvende.
Der kan være stor forskel på jordens bonitet og klimaforhold selv ved korte afstande i Tanzania. Derfor er det vigtigt at vælge de teknikker, der passer bedst til de lokale forhold.
På pressemødet præsenterer Rockwool Fonden bogen Farmer’s Choice, hvor et bredt sammensat hold af forskere fra ind- og udland har undersøgt spørgsmål om indsatsens virkning.
Desuden lanceres en manual (håndbog), der i detaljer beskriver, hvordan indsatsen udføres i praksis.