Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) besøger Uganda fra onsdag d. 20. til lørdag d. 23. marts og vil bl.a. diskutere menneskerettigheder og andre aktuelle politiske spørgsmål, herunder korruption og homoseksuelles rettigheder.
Bistanden fra flere vestlige lande, deriblandt Danmark, har været ramt af en større korruptionsskandale, hvor midler for millioner til det nordlige Ugandas udvikling forsvandt hos medarbejdere i premierministerens kontor.
Ministeren lægger ud med besøg i netop det nordlige Uganda, hvor op mod halvdelen af befolkningen som følge af 20 års blodig borgerkrig fortsat lever under den ekstreme fattigdomsgrænse, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse mandag.
Besøget i Norduganda vil give indblik i den danske støtte til at genoprette økonomien og livsvilkårene i et område af landet, hvor størstedelen af befolkningen har levet som flygtninge.
Besøget vil bl.a. illustrere, hvordan man med forholdsvis enkle indsatser som landbrugs-træning, genåbning af veje og adgang til rent drikkevand har gjort en stor forskel, hedder det.
Der vil desuden blive lagt vægt på at vise konkrete eksempler på rettigheds-baseret tilgang og grøn vækst ’on the ground’ samt fremme af agro-business og landbrugsproduktion.
Videre bliver der mulighed for at drøfte udviklingen med politiske og religiøse ledere i Norduganda.
Betændte emner
Besøget fortsætter i hovedstaden Kampala, hvor fokus vil være på de politiske og økonomiske rammebetingelser for Ugandas fremtid.
Udover samtaler med ledende medlemmer af regeringen vil der blive lejlighed til at mødes med repræsentanter for centrale myndigheder, domstolene, civilsamfundsorganisationer, politiske iagttagere og religiøse ledere.
Det sker for at diskutere menneskerettigheder og andre aktuelle politiske spørgsmål, herunder bl.a. korruption og homoseksuelles rettigheder.
Politiske bestræbelser på at forværre homoseksuelles forhold i det østafrikanske land har vakt omfattende kritik, også fra dansk side.
Demokratiet står foran en test
Uganda har udviklet sig til en central spiller i den regionale udenrigs- og sikkerhedspolitik illustreret ved sin militære tilstedeværelse i Somalia og sine stærke alliancer til både Sydsudan og Rwanda, skriver udenrigsministeriet i København.
Uganda står imidlertid i de kommende år på mange måder ved en politisk skillevej.
Præsident Yoweri Museveni (68) er oppe i årene og en ny generation af politikere er i fuld gang med at positionere sig i forhold til den fremtidige fordeling af magten, når den ikke længere som i dag suverænt vil blive bestemt af Museveni og den gamle garde af frihedskæmpere.
Museveni har været præsident siden januar 1986 – altså i 27 år. Han var involveret i krigen, som førte til Idi Amins forjagelse i 1979, og i et oprør, som endte med afslutningen på Milton Obotes regime i 1985.
Ugandas videre demokratiske udvikling, bl.a. med et parlament, der ikke længere ser sin rolle som gummistempel for regeringens politik, vil således komme til at stå sin prøve, hedder det i den danske vurdering.