I denne måned er syriske kunstnere og digtere i Danmark for at fortælle om deres kunst og skabe opmærksomhed om situationen i Syrien. Fredag markerer de toårsdagen for opstanden.
Af Maria Bierbaum Oehlenschläger, U-landsnyt.dk
Den syriske modstandskamp går nu ind i sit tredje år. Konflikten i Syrien startede 15. marts 2011 med offentlige demonstrationer som en del af Det Arabiske Forår og udviklede sig til en landsdækkende opstand. Konflikten har indtil videre kostet over 70.000 ofre og tvunget over flere millioner mennesker på flugt.
Imens ser flere kunstnere til fra deres eksil. Men de er langt fra passive.
Digteren Golan Haji, der siden konfliktens begyndelse i 2011 har opholdt sig i Libanon, har dagligt skrevet digte og kommentarer til konflikten på sin Facebook-profil, men hans kolleger fortsat skaber kunst, der kritisk kommenterer den revolution, der har varet meget længere, end nogen havde forventet.
I efteråret 2011 skrev Golan Haji sammen med den danske forfatter Kristina Stolz digtsamlingen “Den anden strube” som et led i et dansk-syrisk poesi-samarbejde.
København – Damaskus
Dengang var det forlaget Korridor, der tog initiativ til at lave en stribe digtudgivelser i serien CPH-DAM, hvor syriske og danske forfattere bidrog med hvert deres lille hæfte.
Forlaget Korridor ligger nu hus til et residencyprogram for otte syriske kunstnere og poeter. Under overskriften ART in EXILE mødes de syriske kunstnere, der lever i eksil, på dansk grund for at tale om deres kunst og dens rolle i konflikten. Programmet har fokus på kunstnerens rolle under de politiske og sociokulturelle vilkår, som rammer kunstnerne under den aktuelle syriske konflikt.
Under deres ophold bidrager kunstnerne også aktivt til Center for Kultur og Udviklings symposium og udstilling i Rundetårn 21. marts.
Kunstnerne, der deltager i residencyprogrammet, er valgt på baggrund af deres kunstneriske og kreative kvaliteter – for kunstens skyld. Samtidig er det programmets håb, at kunstnerne kan skabe opmærksomhed om og bidrage til at kaste nyt lys over konflikten i Syrien.
Fredag 15. marts inviterer forlaget Korridor til udstilling//oplæsning//filmvisning for at markere toårsdagen for oprørets begyndelse. Her vil bl.a. Golan Haji og Rana Zeid læse op.
Syrisk fotokunst og fundraising
Den syriske fotograf Muzaffar Salman har fyldt en hel væg på Korridor No. 33 med blot et lille udsnit af de tusindvis af billeder, han har taget i de nu to år, oprøret i Syrien har stået på. De kan også opleves 15. marts og frem til 12. april 2013.
De nyeste billeder på udstillingen stammer fra Aleppo og er blot få uger gamle. Muzaffar Salman fotografi vidner om en hverdag i Syrien der gradvist er blevet mere og mere kaotisk, trøstesløs og brutal, men også om overlevelse og styrke. Han indfanger ofte det overraskende perspektiv, hvor fronterne blødes op og udfordres – de øjeblikke hvor en form for menneskelighed pludselig viser sig.
Fotografierne i Muzaffar Salmans PhotoDiary er til salg, og pengene går til Dansk Flygtningehjælps arbejde i flygtningelejrene i og uden for Syrien som en del af det fundraising-program, Korridor har lanceret i samarbejde med de syriske kunstnere, der deltager i Art in Exile.
I løbet af deres ophold i København vil alle kunstnere skabe forskellige værker, der vil blive solgt enten som reproduktioner eller som limited edition-serier fra Rundetårns butik samt fra Korridor No. 33.
Alle de syriske kunstnere deltager i symposiet SYRIA’S ART of RESISTANCE i Rundetårn 21. marts, som åbnes af professor Jakob Skovgaard-Petersen, Mellemøstenekspert og professor på Institut for tværkulturelle og regionale studier. Dagen inden vil symposiet finde sted i mindre format i Aarhus fra kl. 17 – 19 på Godsbanen. Både i København og Aarhus vil de syriske kunstnere deltage som talere og debattører og bidrage med kunst.
Two Years of Revolution på forlaget Korridor
Udstilling//oplæsning//filmvisning: Two Years of Revolution
Fredag den 15. marts 2013 kl. 20.00
Korridor No. 33, Dag Hammarskjölds Allé 33, Østerbro
Oplæsning: Rana Zeid, Aram Tahhan, Golan Haji og Jan Pet Khôrto
Udstilling: Værker af Mohammad Omran
Fotografi: PhotoDiary af Muzaffar Salman
Film: No a matter of if but when af Rami Farah.
Denne aften vil der være en entré på 50 kr. der går til Dansk Flygtningehjælps arbejde for syriske flygtninge. Billetter kan købes på aftenen eller bestilles i forvejen hos Korridor No. 33