MS: EU undervurderer jordtyveri for biobrændstof

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

EU har offentliggjort en ny rapport, der groft undervurderer jordtyveri og stigende fødevarepriser forårsaget af EU’s efterspørgsel af biobrændstof, mener Mellemfolkeligt Samvirke, der anbefaler helt at udfase brugen af “madbenzin”.

EU kommissionen har i dag (onsdag) fremlagt en dybt skuffende rapport, som groft svigter det globale ansvar, man må forvente af en dominerende institution som EU, skriver Mellemfolkeligt Samvirke i en pressemeddelelse.

EU kommissionens evaluering undervurderer fatalt omfanget af biobrændstofrelaterede jordovertagelser og den negative indflydelse, som biobrændstofindustrien har på de globale fødevarepriser, mener Mellemfolkeligt Samvirke og vores internationale organisation ActionAid.

“EU kan ikke fortsætte med at føre energipolitik med skyklapper på”, siger Mellemfolkeligt Samvirkes forkvinde Trine Pertou Mach.

“Det kan ikke være meningen at befolkningen i udviklingslandene skal betale prisen for vores behov for vedvarende energikilder, sådan som man ser det pt. med biobrændstof, når det i praksis medvirker til at fortrænge fattige mennesker fra den jord, de lever af”, tilføjer hun.

Ifølge data fra ActionAid, som MS er del af, har europæiske investorer allerede overtaget over 6 millioner hektar landbrugsjord i det sydlige Afrika.

Formålet med jordovertagelserne er at dyrke biobrændstof til et accelererende europæisk marked, der skyldes netop de iblandingskrav, EU og Danmark har sat for biobrændstof.

Til sammenligning vurderer EU kommissionen omfanget af problematiske jordovertagelse til at være uden betydning. Kommissionen mener heller ikke, der er behov for at ændre den eksisterende politik, da de ikke mener den europæiske efterspørgsel på biobrændstof medfører stigende fødevarepriser.

Den vurdering står i direkte kontrast til flere FN institutioner samt den Internationale Valutafond, Verdensbanken og OECD. Allerede i 2011 opfordrede de til at droppe iblandingskravet for biobrændstof i erkendelse af, at prioriteringen af afgrøder brugt til brændstof frem for fødevarer, har en negativ effekt på verdens fødevarepriser.

Mellemfolkeligt Samvirke mener på den baggrund, at EU skal udfase sin brug af biobrændstof baseret på fødevarer, fordi selv små stigninger i prisen på mad, rammer fattige befolkninger hårdt.

“Vores dårlige samvittighed på klimafronten renses ikke ved at vi sender regningen videre til mennesker, der lever i fattigdom og i forvejen kæmper for at få livet til at hænge sammen”, siger Trine Perou Mach.

“Det er for snæver en forståelse af bæredygtighed. Det er grotesk, at EU og Danmark fremmer forbruget af biobrændstof produceret på fødevarer, når 870 millioner mennesker mangler mad, og man ved, at den mængde fødevarer, som bruges til at fylde en tankfuld med biobrændstof kunne have brødfødt et barn i 200 dage”, slutter hun.